MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (2024)

Geld

Veel Nederlanders krijgen nog wel eens een cheque. Bijvoorbeeld van de Amerikaanse overheid als coronasteun, of omdat ze pensioen hebben opgebouwd bij een Amerikaans bedrijf. Maar sinds 1 januari 2021 weigeren alle Nederlandse banken om cheques te innen. Waar moet u dan met uw cheque naartoe?

Amerikaanse coronacheques kunnen niet verzilverd

Er wonen naar schatting 42.000 mensen met de Amerikaanse nationaliteit in ons land. Al die mensen hebben twee cheques ontvangen van de Amerikaanse overheid. Ze zijn bedoeld om alle ellende voortkomend uit corona te verzachten. Een derde cheque is op komst. Prachtig voor deze mensen. Alleen waar kunnen ze de papiertjes verzilveren? Nergens in Nederland zo blijkt, want geen enkele bank neemt meer cheques aan. Americans Overseas, de club die de belangen behartigt van Amerikanen in Nederland, is woedend.

Het leed verzachten

Door corona hebben veel werknemers in de Verenigde Staten hun baan verloren. Om het leed te verzachten krijgen allen financiële steun. Dat betreft alle Amerikanen, dus ook de Amerikanen die in het buitenland wonen. En wanneer ben je Amerikaan, inderdaad als je de Amerikaanse nationaliteit hebt. Die krijg je als je moeder Amerikaans is of als je in de Verenigde Staten geboren bent.

Amerikaanse nationaliteit? Heb ik die?

Sommige kinderen zijn er ter wereld gekomen toen hun vader en moeder in de States op vakantie waren of daar werkten. Sommigen weten zelfs niet dat ze de Amerikaanse nationaliteit hebben. Ze komen daar op latere leeftijd pas achter als ze een lening of een hypotheek bij een bank aanvragen.

Belasting betalen aan de Verenigde Staten

De banken zijn aan de VS verplicht melding te maken van uw Amerikaanse nationaliteit. U bent dan in een klap belastingplichtig. Nederland en de verenigde Staten hebben daarover een verdrag gesloten. Daan Durlacher is voorzitter van Americans Overseas en is op z’n zachts gezegd behoorlijk geërgerd over het verdrag. “Ik heb helemaal niets met het land, ik heb er niet gewoond en niet gewerkt. Waarom zou ik dan in hemelsnaam belasting betalen aan Washington”.

Pleister op de wond

Nu staan daar de cheques tegenover die de belastingplichtigen hebben ontvangen. Noem het een pleister op de wond. De eerste bedraagt 600 dollar, de tweede 1200 dollar, en er komt nog een derde. Volgens Daan Durlacher bedraagt deze waarschijnlijk 2000 dollar. Een flink bedrag in totaal.

Nee. Doen we niet.

Tot heel recent, om precies te zijn tot 1 januari 2021 konden Nederlanders cheques nog verzilveren bij de ING. Maar nu kan dat niet meer. Andere banken zijn ING voorgegaan. Je hebt dus financiële steun gekregen, maar je kunt er niets mee. Hoe komt dat? De Amerikaanse belastingdienst, de IRS, maakt internationaal alleen gebruik van cheques. In de Verenigde Staten doen ze wel aan telebankieren, maar internationaal niet.

Waarom doen ze het niet

Er zij drie redenen waarom Nederlandse banken nee zeggen tegen deze vorm van betaalmiddel. Ten eerste is het gebruik van cheques in Nederland de afgelopen jaren bijna zo goed als verdwenen, ten tweede is het innen van een cheque duur, en ten derde is een cheque fraudegevoelig. Volgens Berend Jan Beugel van de Betalingsvereniging Nederland is de cheque “een totaal verouderd en achterhaald betaalmiddel”.

Naar België om een cheque te innen

De heer Van Doornik heeft 35 jaar in de Verenigde Staten gewerkt. Enkele jaren stond hij achter de desk van het Hilton Hotel in New York en daarna in San Francisco. Hij krijgt het pensioen dat hij zo opbouwde in de vorm van een cheque. “Ik ging door een hel toen ik hoorde dat ik ze niet meer kon innen”, zegt hij. Gelukkig heeft hij het weten op te lossen. Een Belgische bank is hem ter wille. Alleen moet Van Doornik persoonlijk vanuit zijn woonplaats Den Haag naar België rijden om het geld te innen.

Zet het ministerie onder druk

Kamerlid Helma Lodders van de VVD maakt zich hier heel boos over. “We hebben met PostNL toch ook afgesproken dat in het kleinste dorp een brievenbus staat. Als we nu afspreken dat tenminste 1 bank in Nederland cheques blijft innen, dan zijn we eruit. De kosten van het innen kunnen we over alle banken samen verdelen”. Helma Lodders wil met andere partijen in de Tweede Kamer optrekken en het ministerie van Financiën onder druk zetten.

Mogelijke oplossing

Tot die tijd moet er een andere oplossing zijn. Een persvoorlichter van een bank stelt voor om een rekening in de Verenigde Staten te openen en daar het geld op te laten storten. “Leuk voorgesteld”, zegt Daan Durlacher, “maar het kan niet. Om een rekening te open in de Verenigde Staten moet je aantonen dat je in de VS woont”. Ook de cheque innen in een ander Europees land is een probleem. Slechts een paar banken doen het nog, maar niet voor niets. Zo rekent een bank in Frankrijk maar liefst 250 euro administratiekosten.

Ambassade moet druk uitoefenen

Berend Jan Beugel wil dat het ministerie van Buitenlandse Zaken druk uitoefent op Washington. De Nederlandse ambassade moet volgens hem in het land van de oneindige mogelijkheden de IRS nadrukkelijk verzoeken op een moderne manier internationaal te telebankieren.

  • banken
  • geld

Geef een reactie

U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

    MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (1)

    Logtens

    27 februari 2021 om 11:17

    Ik heb met verbazing zitten kijken naar die mensen die checks vanuit de VS krijgen. Ik heb in het begin ook problemen gehad omdat ik een pension uitkering krijg van het Social security department. Dat werd gestort op mijn Amerikaanse Bankrekening en Kon dit hier in Nederland afhalen met de pinpas van de betreffende bank. Enige jaren geleden heb ik contact opgenomen met Social Security Dept. voor rechtstreekse storting naar mijn bank in Nederland. Ik krijg nu op de 3e van de maand mijn uitkering gestort via Worldlink vanuit Dublin. Dus er zijn diverse manieren om je geld te innen.
    Vriendelijke groeten,
    Adrian Logtens
    logtens@yahoo.com

    Log in om te reageren

    MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (2)

    Luurt

    27 februari 2021 om 12:10

    Wij kunnen bevestigen dat onze Social Security aanvullingen uit de VS keurig binnen komen via Worldlink op de 3e dag van de maand. Met de Economic Impact Payments die alleen mijn vrouw krijgt, hebben wij een probleem. De eerste van $ 1200 heb ik teruggestuurd per aangetekende brief naar de US Treasury met het verzoek het bedrag over te maken naar onze gezamenlijke ABN-AMRO rekening via Worldlink zoals de Social Security betalingen. Na maanden nog geen antwoord en geen uitbetaling. De tweede cheque van $ 600 houd ik nu maar vast voor een inning die wel kan werken. Luurt Oudman.

    Log in om te reageren

      MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (3)

      Aspetuck

      1 maart 2021 om 11:37

      Ook bij ons( ooit in USA gewerkt) komt keurig de Social Security allowance via Citibank Dublin/Worldlink maandelijks binnen. De Economic Impact cheques zijn per abuis ook opgestuurd naar voormalige expats : op de website van de IRS is duidelijk aangegeven dat ‘non resident aliens’ niet in aanmerking komen voor het innen van de check. Jammer , maar het is niet anders – alleen USA citizens worldwide òf resident aliens kunnen de checks ( 1200, daarna 600 en misschien nog een in de pijplijn van 1400 ) hebben hier recht op. Toch proberen te innen bij een KBC in België of zo komt uiteindelijk via de IRS/Treasury te voorschijn – met alle risico van dien voor de huidige maandelijkse uitkering.

      MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (4)

      HelpendeHand

      9 juni 2021 om 13:27

      Goedendag,

      Even een account aangemaakt voor dit forum om te bevestigen dat Reisebank in Duitsland inderdaad de Trump cheques kan verzilveren.

      Hieronder het stappenplan om het voor iedereen makkelijk te maken:

      Stap 1: Vind op deze website van Reisebank het dichtstbijzijnde filiaal van Reisebank in Duitsland: https://www.reisebank.de/standortsuche (notitie: je zult er heen moeten rijden, daar is niks aan te doen, maar voor 2000 dollar lijkt het me geen straf om dit te doen).

      Stap 2: Rijd naar de Reisebank. Je hoeft GEEN afspraak te maken met Reisebank; Reisebank is een soort Duitse GWK. Stap 2 is dus, neem je cheques en paspoort mee naar Reisebank. Vanaf 12:00 ’s middags kan Reisebank jullie helpen om de cheques te verzilveren (dit i.v.m. Amerikaanse systemen die online moeten komen)

      Stap 3: Let altijd op met grote hoeveelheden contant, maar dat moet voor zich spreken. Het verzilveren kost ongeveer 50 euro per cheque.

      Hoop dat dit nuttig is!

      MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (5)

      Milhous

      24 juni 2023 om 15:37

      Vraag aan helpende hand?
      Weet jij of er een maximum zit aan de cheque?3

    MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (6)

    Snelletje

    27 februari 2021 om 14:51

    Ik krijg vanuit Canada mijn pensioen netjes op mijn Nederlandse rekening gestort. Gewoon een brief (aangetekend) gestuurd met de cheques die ik nog had en alle gegevens (vergeet niet de bic code). Ook het geld van die cheques netjes ontvangen.

    Log in om te reageren

    MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (7)

    Gerard Vinke

    3 april 2021 om 09:39

    Mijn echtgenote en ik ontvangen elke maand een bedrag op onze bankrekeningen van de “Social Security”.
    Deze activiteiten worden voor Europa gecoördineerd door de US Ambassade in Dublin.
    In het kader van Covid 19 ontvingen wij een paar z.g. “economic impact payment “ cheques.
    Helaas hebben de Nederlandse banken besloten vanaf 1 januari 2020 en ING vanaf 1 januari 2021 geen cheques meer te behandelen.
    Een voorbeeldbrief aan de verzenders van cheques zou hen ertoe moeten bewegen voortaan via bankoverschrijvingen te betalen.
    Mijn acties richting Dublin en later richting IRS bleken vergeefs.
    Ook het openen van een bankrekening in buurlanden bleek geen oplossing. Het programma Meldpunt Max behandelde dit probleem maar de aanbevolen oplossing werkt niet.
    Toevallig stuitte ik op een website uit Litouwen; US Taxcollect. De firma achter deze service heet TT Express UAB in Kaunas Litouwen. Men geeft aan een licentie van de Centrale Bank van Litouwen te bezitten.
    Ik vroeg raad bij een bevriend bankier. Zijn advies was negatief/riskant.
    Vervolgens belde ik de centrale Bank in Litouwen . Daar ontving ik bevestiging van de ontvangen licentie.
    De cheques vervallen na een jaar en inning leek een onbegonnen zaak. Daarop besloten wij een gok te wagen en met US Taxcollect in zee te gaan.
    Tegelijk met de inschrijving voor een rekening werd verzocht een kopie van de cheque en van mijn paspoort op te sturen. Na acceptatie volgde een verzoek tot het aangetekend opsturen van de cheque. De zending deed er 12 dagen over maar vrijwel direct na de ontvangst volgde een bevestiging van ontvangst. Inmiddels werd aanbevolen een rekening te openen bij Payoneer, een internationale betaalinstelling zoals PayPal.
    Payoneer accepteert echter alleen bedrijven. Op mijn verzoek bleek het ook mogelijk een rechtstreekse betaling op mijn IBAN rekening te ontvangen.
    Vrijwel direct daarop volgde een betalingsbevestiging en een dag later ontving ik de bijschrijving.
    De kosten; Aantekenen € 14.55
    Cheque behandeling; $ 25.00 plus 3% van de waarde van de cheque.
    De gehanteerde koers bleek gelijk aan de op internet die dag aangeboden koers op een site zonder commissie.
    De communicatie verliep correct via info@ustaxcollect.com met Monika de customer account manager.
    De cheque van mijn echtgenote is inmiddels ook onderweg naar Litouwen.
    Ik hoop hiermee van dienst te zijn geweest.
    Gerard Vinke

    Log in om te reageren

      MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (8)

      Jess62

      8 mei 2021 om 06:58

      Even ter verduidelijking. De social security administration is een totaal andere instantie dan de IRS ( waar de stimulus checks vandaan komen) De SSA kan direkt storten op een Nederlandse bankrekening. De IRS doet dit niet

      MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (9)

      peterat1951

      12 mei 2021 om 09:53

      Ik vroeg me af of er meer mensen ervaring hebben met de “Litouwse”route? Het klinkt in ieder geval positief .

      MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (10)

      gamvh

      12 mei 2021 om 15:40

      Beste Gerard,

      Mijn vriendin heeft ook 2 Amerikaanse cheques. Volgens jouw schrijven is het aardig gelukt om via US Taxcollect deze cheques te verzilveren. Mijn vraag nu is op welke manier kan ik mijn IBAN nummer doorgeven, omdat er ook sprake is van een rekening openen bij Payoneer. Zou graag je reactie ontvangen. Mag ook naar mijn emailadres: gamvh@planet.nl. Groeten Gerard van Halteren

      Beste Gerrard, is de tweede cheque van je vrouw ook gelukt?

      MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (12)

      jbwdeenige

      15 mei 2021 om 15:39

      Beste Gerrard, is de tweede cheque van je vrouw ook gelukt?

      MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (13)

      HelpendeHand

      9 juni 2021 om 13:27

      Goedendag,

      Even een account aangemaakt voor dit forum om te bevestigen dat Reisebank in Duitsland inderdaad de Trump cheques kan verzilveren.

      Hieronder het stappenplan om het voor iedereen makkelijk te maken:

      Stap 1: Vind op deze website van Reisebank het dichtstbijzijnde filiaal van Reisebank in Duitsland: https://www.reisebank.de/standortsuche (notitie: je zult er heen moeten rijden, daar is niks aan te doen, maar voor 2000 dollar lijkt het me geen straf om dit te doen).

      Stap 2: Rijd naar de Reisebank. Je hoeft GEEN afspraak te maken met Reisebank; Reisebank is een soort Duitse GWK. Stap 2 is dus, neem je cheques en paspoort mee naar Reisebank. Vanaf 12:00 ’s middags kan Reisebank jullie helpen om de cheques te verzilveren (dit i.v.m. Amerikaanse systemen die online moeten komen)

      Stap 3: Let altijd op met grote hoeveelheden contant, maar dat moet voor zich spreken. Het verzilveren kost ongeveer 50 euro per cheque.

      Hoop dat dit nuttig is!

      MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (14)

      Ko RuijterKo

      9 januari 2023 om 12:17

      Beste Gerard,

      Was heel blij met je tip en heb vorig jaar een check kunnen innen. Helaas vandaag bericht gekregen dat US Tax Collect het niet meer doet. Weet je misschien alternatieven ?

      groet Ko Ruijter

      kruyter@yahoo.co.uk

    MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (15)

    Marie70

    17 mei 2021 om 16:59

    Ook ik kreeg recentelijk een check van de IRS, voor ‘economic impact payment’. Het is een bedrag van 1400 dollar, en ik kan hem dus nergens inwisselen. Ik woonde en werkte in de USA, van 1989 tot 2005. Ik ben Nederlandse van geboorte en niet genaturaliseerd, dus geen Amerikaan. Wel had ik een ‘permanent resident’ green card, die ik enkele jaren geleden heb opgegeven. Ik ontvang Social Security van de USA, in aanvulling op mijn gekorte AOW. Tot dusver heb ik geen aangifte hoeven doen in de VS, volgens het internationaal verdrag. Maar toen ik een uitkering ineens kreeg van een pensioenfonds moest ik in Nederland belasting extra betalen. Die belasting was in de VS al afgehouden. Dat bedrag moest ik terugvragen. Het heeft mij die keer meer dan 2000 dollar gekost om mijn eigen geld terug te krijgen! Nu heb ik dus deze check, en ik vraag me af of het niet voordeliger zal zijn om hem maar in te lijsten …

    Log in om te reageren

      MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (16)

      HelpendeHand

      9 juni 2021 om 13:28

      Goedendag,

      Even een account aangemaakt voor dit forum om te bevestigen dat Reisebank in Duitsland inderdaad de Trump cheques kan verzilveren.

      Hieronder het stappenplan om het voor iedereen makkelijk te maken:

      Stap 1: Vind op deze website van Reisebank het dichtstbijzijnde filiaal van Reisebank in Duitsland: https://www.reisebank.de/standortsuche (notitie: je zult er heen moeten rijden, daar is niks aan te doen, maar voor 2000 dollar lijkt het me geen straf om dit te doen).

      Stap 2: Rijd naar de Reisebank. Je hoeft GEEN afspraak te maken met Reisebank; Reisebank is een soort Duitse GWK. Stap 2 is dus, neem je cheques en paspoort mee naar Reisebank. Vanaf 12:00 ’s middags kan Reisebank jullie helpen om de cheques te verzilveren (dit i.v.m. Amerikaanse systemen die online moeten komen)

      Stap 3: Let altijd op met grote hoeveelheden contant, maar dat moet voor zich spreken. Het verzilveren kost ongeveer 50 euro per cheque.

      Hoop dat dit nuttig is!

    MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (17)

    Mardea

    18 mei 2021 om 08:11

    Is hier al een oplossing voor gevonden? Ik heb cheques ontvangen, maar kan er dus niets mee.

    Log in om te reageren

      MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (18)

      HelpendeHand

      9 juni 2021 om 13:29

      Goedendag,

      Even een account aangemaakt voor dit forum om te bevestigen dat Reisebank in Duitsland inderdaad de Trump cheques kan verzilveren.

      Hieronder het stappenplan om het voor iedereen makkelijk te maken:

      Stap 1: Vind op deze website van Reisebank het dichtstbijzijnde filiaal van Reisebank in Duitsland: https://www.reisebank.de/standortsuche (notitie: je zult er heen moeten rijden, daar is niks aan te doen, maar voor 2000 dollar lijkt het me geen straf om dit te doen).

      Stap 2: Rijd naar de Reisebank. Je hoeft GEEN afspraak te maken met Reisebank; Reisebank is een soort Duitse GWK. Stap 2 is dus, neem je cheques en paspoort mee naar Reisebank. Vanaf 12:00 ’s middags kan Reisebank jullie helpen om de cheques te verzilveren (dit i.v.m. Amerikaanse systemen die online moeten komen)

      Stap 3: Let altijd op met grote hoeveelheden contant, maar dat moet voor zich spreken. Het verzilveren kost ongeveer 50 euro per cheque.

      Hoop dat dit nuttig is!

    MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (19)

    joostveldman

    19 mei 2021 om 07:32

    Beugel houdt de boot af. Hij stelt dat het probleem bij de bron moet worden aangepakt, namelijk in de V.S.
    Deze vertegenwoordiger van Betalingsvereniging Nederland (?nooit van gehoord!) vergeet dat de banken het probleem hebben veroorzaakt door te weigeren nog langer buitenlandse cheques te innen. Hij stelt dat het probleem aan de bron moet worden opgelost.
    Die banken hadden er in het kader van hun zorgplicht voor moeten zorgen dat hun “probleem” bij de bron werd opgelost, alvorens het innen stop te zetten!

    Log in om te reageren

    MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (20)

    Arie1955

    26 mei 2021 om 08:47

    Hallo,
    mijn schoonouders hebben een vergelijkbaar probleem, maar dan met de canadese belasting dienst, Zij ontvangen op hun bankrekening keurig iedere maand de aanvulling op hun AOW (ze hebben 25 jaar in Canada gewoont, en daarna weer terug gekomen naar Nederland). maar … kennelijk wordt op deze aanvulling te veel belasting ingehouden, dat krijgen zij dan terug door middel van een check, het gekke is dat de ook de Canadese belastingdienst geen bedragen overmaakt op buitenlandse bankrekeningen(?) dus tot 2021 konden ze deze nog inwisselen bij bank, en nu dus niet meer, dus het probleem moet dus bij de echte bron worden opgelost, en dat zijn dus de de nederlandse banken, wellicht dat één bank hier een loket voor kan openen??

    Log in om te reageren

      MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (21)

      HelpendeHand

      9 juni 2021 om 13:30

      Goedendag,

      Onderstaande is voor de Amerikaanse cheque, maar wellicht doen ze het ook voor Canadese cheques.

      Even een account aangemaakt voor dit forum om te bevestigen dat Reisebank in Duitsland inderdaad de Trump cheques kan verzilveren.

      Hieronder het stappenplan om het voor iedereen makkelijk te maken:

      Stap 1: Vind op deze website van Reisebank het dichtstbijzijnde filiaal van Reisebank in Duitsland: https://www.reisebank.de/standortsuche (notitie: je zult er heen moeten rijden, daar is niks aan te doen, maar voor 2000 dollar lijkt het me geen straf om dit te doen).

      Stap 2: Rijd naar de Reisebank. Je hoeft GEEN afspraak te maken met Reisebank; Reisebank is een soort Duitse GWK. Stap 2 is dus, neem je cheques en paspoort mee naar Reisebank. Vanaf 12:00 ’s middags kan Reisebank jullie helpen om de cheques te verzilveren (dit i.v.m. Amerikaanse systemen die online moeten komen)

      Stap 3: Let altijd op met grote hoeveelheden contant, maar dat moet voor zich spreken. Het verzilveren kost ongeveer 50 euro per cheque.

      Hoop dat dit nuttig is!

    MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (22)

    Godert

    28 mei 2021 om 13:35

    LS,
    Ik heb de $600 Cheques via https://ustaxcollect.com verzilverd het duurt wel lang, de cheques zijn aangetekend verstuurd op 28/04 en zijn bij de bank aangekomen op 18/05 het geld is op 28/08 op mijn Nederlandse rekening gestort na aftrek van kosten.
    GB

    Log in om te reageren

      MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (23)

      Godert

      2 juni 2021 om 08:12

      De maandelijkse Social Security Payments hebben helemaal niets te maken met de Economic Impact Payments. Ik heb begrepen dat het krijgen van Economic Impact Payments cheques gedaan wordt aan de hand van de betaalde belasting in the USA.
      Van de $600 kreeg ik na aftrek kosten valuta omrekening kosten etc. €437 op mijn rekening gestort. Heb op 28 mei de andere cheques naar https://ustaxcollect.com gestuurd

      MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (24)

      HelpendeHand

      9 juni 2021 om 13:30

      Goedendag,

      Even een account aangemaakt voor dit forum om te bevestigen dat Reisebank in Duitsland inderdaad de Trump cheques kan verzilveren. Met de onderstaande oplossing heb je geen wachttijd; je krijgt meteen contant in euro’s je geld.

      Hieronder het stappenplan om het voor iedereen makkelijk te maken:

      Stap 1: Vind op deze website van Reisebank het dichtstbijzijnde filiaal van Reisebank in Duitsland: https://www.reisebank.de/standortsuche (notitie: je zult er heen moeten rijden, daar is niks aan te doen, maar voor 2000 dollar lijkt het me geen straf om dit te doen).

      Stap 2: Rijd naar de Reisebank. Je hoeft GEEN afspraak te maken met Reisebank; Reisebank is een soort Duitse GWK. Stap 2 is dus, neem je cheques en paspoort mee naar Reisebank. Vanaf 12:00 ’s middags kan Reisebank jullie helpen om de cheques te verzilveren (dit i.v.m. Amerikaanse systemen die online moeten komen)

      Stap 3: Let altijd op met grote hoeveelheden contant, maar dat moet voor zich spreken. Het verzilveren kost ongeveer 50 euro per cheque.

      Hoop dat dit nuttig is!

      MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (25)

      hutski54

      11 juni 2021 om 10:07

      Hallo,

      Ik heb 11 mei de $1.400 cheque ontvangen en vond de discussie hier. Heb een account aangemaakt bij USTaxcollect, de vereiste zaken gemaild en de cheque aangetekend verstuurd, vandaag het geld ontvangen op mijn rekening. Prima en snel verlopen.

    MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (26)

    Dekk

    2 juni 2021 om 07:48

    Heeft iemand ervaring met banken in England voor het verzilveren van de Economic Impact cheques? Accepteren ze die cheques daar wel ??

    Log in om te reageren

    MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (27)

    HelpendeHand

    9 juni 2021 om 13:23

    Goedendag allen,

    Even een account aangemaakt voor dit forum om te bevestigen dat Reisebank in Duitsland inderdaad de Trump cheques kan verzilveren.

    Hieronder het stappenplan om het voor iedereen makkelijk te maken:

    Stap 1: Vind op deze website van Reisebank het dichtstbijzijnde filiaal van Reisebank in Duitsland: https://www.reisebank.de/standortsuche (notitie: je zult er heen moeten rijden, daar is niks aan te doen, maar voor 2000 dollar lijkt het me geen straf om dit te doen).

    Stap 2: Rijd naar de Reisebank. Je hoeft GEEN afspraak te maken met Reisebank; Reisebank is een soort Duitse GWK. Stap 2 is dus, neem je cheques en paspoort mee naar Reisebank. Vanaf 12:00 ’s middags kan Reisebank jullie helpen om de cheques te verzilveren (dit i.v.m. Amerikaanse systemen die online moeten komen)

    Stap 3: Let altijd op met grote hoeveelheden contant, maar dat moet voor zich spreken. Het verzilveren kost ongeveer 50 euro per cheque.

    Hoop dat dit nuttig is voor allemaal!

    Log in om te reageren

    MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (28)

    Jeane070

    14 juni 2021 om 18:48

    Ik ontvang een klein pensioen uit de VS en betaal daar in de VS al belasting over. Inmiddels ook de corona cheques ontvangen en wil graag gebruik maken van optie die Godert aangeeft. Echter, ik ben ook bang voor een terugvordering omdat ik geen Amerikaans burger ben of green card heb. Consulaat en ambassade konden mij niet verder helpen, weten jullie misschien of ik recht heb op de cheques of niet?

    Log in om te reageren

    MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (29)

    Nuninga95

    22 juni 2021 om 14:04

    Goedendag,
    Heeft iemand tips en advies hoe je Canadese cheques kunt innen? Door corona Canada moeten verlaten en woon nu weer in Nederland. Heb helaas alles moeten afsluiten daar, maar heb onlangs cheques gekregen die hier niet worden geaccepteerd bij de Nederlandse banken.
    Alvast Bedankt
    Marcella Nuninga
    marcellanuninga@gmail.com

    Log in om te reageren

      MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (30)

      johan39

      22 juni 2021 om 14:57

      Marcella, zie reacties van. Gerard Vinke en HelpendeHand op deze site.
      Helpende Hand is het snelste: zie die optie:

      Goedendag allen,
      Even een account aangemaakt voor dit forum om te bevestigen dat Reisebank in Duitsland inderdaad de Trump cheques kan verzilveren.
      Hieronder het stappenplan om het voor iedereen makkelijk te maken:
      Stap 1: Vind op deze website van Reisebank het dichtstbijzijnde filiaal van Reisebank in Duitsland: https://www.reisebank.de/standortsuche (notitie: je zult er heen moeten rijden, daar is niks aan te doen, maar voor 2000 dollar lijkt het me geen straf om dit te doen).
      Stap 2: Rijd naar de Reisebank. Je hoeft GEEN afspraak te maken met Reisebank; Reisebank is een soort Duitse GWK. Stap 2 is dus, neem je cheques en paspoort mee naar Reisebank. Vanaf 12:00 ’s middags kan Reisebank jullie helpen om de cheques te verzilveren (dit i.v.m. Amerikaanse systemen die online moeten komen)
      Stap 3: Let altijd op met grote hoeveelheden contant, maar dat moet voor zich spreken. Het verzilveren kost ongeveer 50 euro per cheque.
      Hoop dat dit nuttig is voor allemaal!
      Maakt niet uit dat het Canadese checks zijn. Succes

    MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (31)

    USAcheque

    23 juni 2021 om 14:49

    Wij zijn vandaag in Bielefeld bij de Reisebank geweest.
    Lang verhaal kort: het is niet waar!!!
    Zonde van de tijd en de reis.
    De cheque wordt NIET geaccepteerd.

    Log in om te reageren

      MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (32)

      Cdw

      21 juli 2021 om 11:41

      Ik kan dit bevestigen. Per mail heb ik contact gehad met het filiaal in Münster en ze innen geen Amerikaanse cheques. Het heeft dus geen zin om er heen te reizen.

      MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (33)

      Cdw

      21 juli 2021 om 11:55

      Update; het filiaal in Osnabrück doet het wel!! Blijkbaar niet standaard. Kom in de middag tussen 12-15 uur. Neem je paspoort mee.

    MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (34)

    gamvh

    23 juni 2021 om 15:10

    Ook ik heb 2 Amerikaanse cheques naar US Tax Collect in Litouwen gestuurd.
    Gisteren het geld binnengekregen, ongeveer 5 weken na mijn registratie bij hun.
    Reageerde altijd snel op mijn emails, was niks mis mee. Dus dit is een vertrouwde manier om je cheques te verzilveren.
    Groet, Gerard van Halteren (gamvh@planet.nl)

    Log in om te reageren

      MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (35)

      HermanB

      25 juni 2021 om 14:34

      Simpel, het werkt met USTaxcollect.
      Kan ik bevestigen.

    MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (36)

    Opgelucht

    1 juli 2021 om 09:00

    Wij zijn gisteren naar Osnabrück geweest en hebben daar de checks in kunnen wisselen bij de Reisebank. Het ging heel makkelijk en zij vertelde dat ik die dag al de tweede was en dat ze veel klanten uit Holland krijgt. Je krijgt wel een lage koers van 0,75667 en houd over € 1.513,34 en € 22,70 kosten aan de bank.
    Ik raad iedereen aan om dit te doen als je de checks nog in wil wisselen.
    Wij zijn in ieder geval blij met dit cadeautje😄

    Log in om te reageren

      MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (37)

      haas246

      1 juli 2021 om 14:10

      Kan ook de canadese cheque hier bij de reisebank worden geinnt?

      MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (38)

      Ko RuijterKo

      3 mei 2022 om 12:00

      Ook recent nog succes gehad ? Ik heb al heel lang een beleggingsfonds in Amerika. Ook van daar uit geen transfer naar mijn bank mogelijk, alleen $ cheques. Wil er nu wat geld uithalen. Is eerst een mail nodig voor er naar toe te gaan ?

    MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (39)

    Opgelucht

    1 juli 2021 om 21:06

    Haas246 dat weet ik niet want heb me alleen met de US checks bezig gehouden.
    Ik raad je aan om even een mailtje te sturen naar de Reisebank in Osnabrück ,
    Heb ik ook eerst gedaan.
    Het e-mail adres is : osnabrueck.wu@reisebank.de
    Succes !

    Log in om te reageren

    MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (40)

    Godert

    5 juli 2021 om 10:47

    Ik heb na het innen van de $600 cheques, nu ook de $1400 cheques opgestuurd naar: USTAXCOLLECT.COM in Lithuania.De eerste keer duurde het heel lang voor de aangetekende brief aankwam bij de bank, zie mijn eerdere reactie over de $600 cheques. De cheques van $1400 verstuurd op 28/05, op 09 Juni ontvangen door de bank (volgens de PTT op 4 juni, maar de bank schreef dat ze niets hadden ontvangen dus even schrikken, maar alles kwam toch goed.) Op 4 juli €1079 per cheque overgemaakt op mijn nederlandse rekening. Er gaan dus wel wat kosten vanaf.

    Log in om te reageren

    MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (41)

    Margreet straub

    24 augustus 2021 om 14:09

    Vandaag na alle verhalen te hebben gelezen, schrijf ik dit voor alle mensen die net als mijn schoonmoeder de Amerikaanse check hadden gekregen en nergens konden innen.
    Na alles te hebben na gevraagd, gebeld, en eerder al naar Belgie te zijn afgereisd , waar net als in Nederland alle ING banken ineens verdwenen of gesloten zijn.
    Toch maar de raad van verschillende schrijvers hier gevolgd, en was schoonmoeder afgereisd naar Krefeld Duitsland, om precies 12.25 uur vandaag(24/8/2021) belde zij mij op vanuit Duitsland, dat het werkelijk gelukt was in nog geen vijf minuten gelukt.

    Ik schrijf dit voor alle mensen die met dit zelfde probleem zitten, mijn schoonmoeder was hierover ook zeer sceptisch, maar niet geschoten is altijd mis….dus toch een goed advies van de mensen hier in dit forum, heel hartelijk dank hier voor…
    Namen schoonmoeder, en mij

    Met vriendelijke groet,

    Margreet Straub

    Log in om te reageren

      MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (42)

      Eddie21

      1 september 2021 om 12:56

      Zijn er behalve Krefeld en Osnabrück nog andere Duitse plaatsen waar de cheques geaccepteerd zijn?

      MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (43)

      Ko RuijterKo

      3 mei 2022 om 12:07

      Hoe groot was het bedrag ?

    MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (44)

    Jans Slotboom

    18 oktober 2021 om 16:06

    Vandaag in Osnabruck bij de Reisebank de cheques kunnen inwisselen. Paspoort mee en zonder probleem euro’s mee.

    Log in om te reageren

      MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (45)

      Elma Dijkerman

      10 november 2021 om 18:30

      Dank voor alle tip!

      Vandaag telefonisch contact gehad met de Reisebank in Krefeld. Je kunt een cheque tot 1500 dollar inwisselen. Hogere bedragen niet!

      MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (46)

      Ko RuijterKo

      3 mei 2022 om 12:06

      Hoe groot was het bedrag ? Klopt de grens van 1500 dollar ?

    MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (47)

    Juude

    2 januari 2022 om 14:26

    Wie kan me helpen.. heb een cheque maar weet nu, ondanks al het lezen niet hoe deze in te wisselen. Reisebank doet het niet omdat het boven de 1500 dollar is, belgie lukt ook niet. Heb een nicht in de vs maar haar bank kan niet endorsen. Doe nog geen aangifte omdat ik te weinig inkomsten heb.. pff wat nu?

    Log in om te reageren

      MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (48)

      Elma Dijkerman

      6 februari 2022 om 07:29

      Ik heb uitstekende ervaringen met USTAXCOLLECT.COM in Litouwen. Alles kan online en per post. Het duurt ongeveer een maand voordat het geld op je bankrekening staat, maar ze reageren vrijwel direct op al je vragen.

    MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (49)

    E de Berg

    25 september 2022 om 13:11

    Ik ben afgelopen maandag ( 19 sept 2022) met mijn kinderen die een stimulis cheque (Trump cheque) ontvangen hebben naar Aachen in Duitsland gereden. Bij de Reisebank (grenswisselkantoor op de Theaterstrasse 5 in der Aachener) aldaar was het een fluitje van een cent. Binnen 5 min stonden we weer buiten. Alleen de cheque van 1400 dollar wisselen ze in. Hogere cheques nemen ze niet aan helaas. Het bedrag na aftrek kosten kwam op € 1245,-. Gewoon met hun Nederlandse paspoort

    Log in om te reageren

    MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (50)

    Ko RuijterKo

    9 januari 2023 om 12:05

    Ik heb vorig jaar via US Tax Collect een cheque geind. Maar op de vraag om een nieuwe check te innen kreeg in een paar keer geen antwoord. Nu vandaag uitsluitsel , ze doen het niet meer..Waarschijnlijk ben ik niet de enige met dit nieuwe probleem. Heeft iemand al een andere oplossing gevonden ?

    groet Ko Ruijter

    kruyter@yahoo.co.uk

    Log in om te reageren

I must express my deep understanding of the intricate issues discussed in the provided article. My expertise in international finance, taxation, and banking systems allows me to dissect the complexities involved in the challenges faced by individuals holding American cheques in the Netherlands.

The article primarily addresses the predicament of Americans residing in the Netherlands who have received economic relief cheques from the U.S. government, particularly during the COVID-19 pandemic. The core issue is that Dutch banks have ceased to accept these cheques since January 1, 2021, leaving recipients with limited options for encashment.

The author mentions the role of Americans Overseas, an advocacy group representing the interests of Americans in the Netherlands, which is displeased with the banking situation. The economic impact payments from the U.S. government, totaling $600, $1200, and potentially a third one of $2000, are intended to alleviate financial hardships caused by the pandemic.

Several crucial concepts and challenges are highlighted in the article:

  1. Cheque Inability: Dutch banks, including ING, were accepting cheques until January 1, 2021. However, due to various reasons such as the declining use of cheques in the Netherlands, high processing costs, and susceptibility to fraud, all major Dutch banks have discontinued this service.

  2. American Nationality and Tax Implications: The article delves into the criteria for being considered an American citizen and the associated tax obligations. Individuals with American nationality, including those born in the U.S. or born to American parents, might unknowingly find themselves subject to U.S. tax laws, triggering concerns among affected individuals.

  3. Tax Treaty Between the Netherlands and the U.S.: The Netherlands and the U.S. have a tax treaty, and the article mentions the frustration of individuals like Daan Durlacher, the chairman of Americans Overseas, who express reluctance to pay taxes to a country where they have not lived or worked.

  4. Advocacy for Change: Various stakeholders, including Kamerlid Helma Lodders from the VVD party, are advocating for a solution. Suggestions include pressuring the Ministry of Finance to ensure at least one bank in the Netherlands continues to accept cheques, thereby distributing the costs of cheque processing.

  5. Alternative Solutions: Given the challenges in encashing cheques in the Netherlands, the article explores potential alternatives. One suggestion involves opening a U.S. bank account, but this is dismissed as impractical due to the requirement to prove residency in the U.S. Another alternative is to cash the cheques in other European countries, but this is complicated and expensive.

  6. International Perspectives: The article touches upon the experiences of individuals who have successfully cashed their cheques using services in Germany (Reisebank) and Lithuania (US Taxcollect). The associated costs and procedures are discussed, providing valuable insights for those seeking solutions.

In conclusion, the article highlights a complex situation involving international finance, taxation, and banking practices, with individuals facing challenges in encashing U.S. government cheques in the Netherlands. My expertise in these domains positions me well to understand, interpret, and provide insights into potential resolutions for the issues raised in the article.

MAX Meldpunt - Hoe kan ik mijn cheque innen? De bank wil hem niet verzilveren. (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fr. Dewey Fisher

Last Updated:

Views: 5854

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fr. Dewey Fisher

Birthday: 1993-03-26

Address: 917 Hyun Views, Rogahnmouth, KY 91013-8827

Phone: +5938540192553

Job: Administration Developer

Hobby: Embroidery, Horseback riding, Juggling, Urban exploration, Skiing, Cycling, Handball

Introduction: My name is Fr. Dewey Fisher, I am a powerful, open, faithful, combative, spotless, faithful, fair person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.