WEEKDAY-kaava Excelissä saadaksesi viikonpäivät, viikonloput ja työpäivät (2023)

Jos etsit Excel-funktiota viikonpäivän saamiseksi päivämäärästä, olet päässyt oikealle sivulle. Tämä opetusohjelma opettaa sinulle, kuinka voit käyttää WEEKDAY-kaavaa Excelissä päivämäärän muuntamiseen viikonpäivän nimeksi, suodattaaksesi, korostaaksesi ja laskeaksesi viikonloppuja tai työpäiviä ja paljon muuta.

On olemassa erilaisiatoimintoja päivämäärien kanssa työskentelemiseenExcelissä. Viikonpäivätoiminto (WEEKDAY) on erityisen hyödyllinen suunnittelussa ja aikataulutuksessa, esimerkiksi projektin aikataulun määrittämiseksi ja viikonlopun automaattiseksi poistamiseksi kokonaissummasta. Käydään siis esimerkit läpi yksi kerrallaan ja katsotaan, kuinka ne voivat auttaa sinua selviytymään erilaisista päivämäärään liittyvistä tehtävistä Excelissä.

WEEKDAY - Excel-toiminto viikonpäivälle

Excel WEEKDAY -funktiota käytetään palauttamaan viikonpäivä tietystä päivämäärästä.

Tulos on kokonaisluku, joka vaihtelee oletuksena välillä 1 (sunnuntai) - 7 (lauantai). Jos liiketoimintalogiikkasi edellyttää erilaista luettelointia, voit määrittää kaavan aloittamaan laskemisen mistä tahansa muusta viikonpäivästä.

WEEKDAY-toiminto on käytettävissä kaikissa Excel 365 - 2000 -versioissa.

WEEKDAY-funktion syntaksi on seuraava:

VIIKONPÄIVÄ(sarjanumero, [palautustyyppi])

Missä:

Sarjanumero(pakollinen) - päivämäärä, jonka haluat muuntaa viikonpäivän numeroksi. Se voidaan toimittaa päivämäärää edustavana sarjanumerona, tekstimerkkijonona Excelin ymmärtämässä muodossa, viittauksena päivämäärän sisältävään soluun tai käyttämällä PÄIVÄYS-funktiota.

Palautustyyppi(valinnainen) - määrittää, mitä viikonpäivää käytetään ensimmäisenä päivänä. Jos jätetään pois, oletusarvo on su-la-viikko.

Tässä on luettelo kaikista tuetuistapalautustyyppiarvot:

PalautustyyppiNumero palautettu
1 tai jätetty pois1 (sunnuntai) - 7 (lauantai)
21 (maanantai) - 7 (sunnuntai)
30 (maanantai) - 6 (sunnuntai)
111 (maanantai) - 7 (sunnuntai)
121 (tiistai) - 7 (maanantai)
131 (keskiviikko) - 7 (tiistai)
141 (torstai) - 7 (keskiviikko)
151 (perjantai) - 7 (torstai)
161 (lauantai) - 7 (perjantai)
171 (sunnuntai) - 7 (lauantai)

Huomautus.Thepalautustyyppiarvot 11–17 otettiin käyttöön Excel 2010:ssä, joten niitä ei voi käyttää aiemmissa versioissa.

WEEKDAY-peruskaava Excelissä

Ensinnäkin, katsotaan kuinka käyttää WEEKDAY-kaavaa yksinkertaisimmassa muodossaan saadaksesi päivän numeron päivämäärästä.

Jos esimerkiksi haluat saada viikonpäivän päivämäärästä C4:ssä oletusviikolla sunnuntai–lauantai, kaava on:

=VIIKKOPÄIVÄ(C4)

Jos sinulla on päivämäärää edustava sarjanumero (esimDATEVALUEfunktio), voit syöttää numeron suoraan kaavaan:

=VIIKKOPÄIVÄ(45658)

Voit myös kirjoittaa päivämäärän suoraan kaavaan lainausmerkkien sisällä olevana tekstijonona. Muista vain käyttääpäivämäärämuotojoita Excel odottaa ja voi tulkita:

=VIIKKOPÄIVÄ("1.1.2025")

Tai anna lähdepäivämäärä 100 % luotettavalla tavalla käyttämälläPÄIVÄMÄÄRÄtoiminto:

=VIIKKOPÄIVÄ(PÄIVÄMÄÄRÄ(2025, 1,1))

Jos haluat käyttää muuta päiväkartoitusta kuin oletussu-la, syötä oikea numero toiseen argumenttiin. Esimerkiksi, jos haluat aloittaa päivien laskemisen maanantaista, kaava on:

=VIIKKOPÄIVÄ(C4, 2)

Alla olevassa kuvassa kaikki kaavat palauttavat 1. tammikuuta 2025 vastaavan viikonpäivän, joka on tallennettu Excelissä sisäisesti numerona 45658. Toisessa argumentissa asetetusta arvosta riippuen kaavat tuottavat erilaisia ​​tuloksia.WEEKDAY-kaava Excelissä saadaksesi viikonpäivät, viikonloput ja työpäivät (1)

Ensi näkemältä saattaa vaikuttaa siltä, ​​että WEEKDAY-funktion palauttamilla numeroilla on hyvin vähän käytännön järkeä. Mutta katsotaanpa asiaa eri näkökulmasta ja keskustellaan joistakin kaavoista, jotka ratkaisevat tosielämän tehtäviä.

Kuinka muuntaa Excel-päivämäärä viikonpäivän nimeksi

Excelin VIIKONPÄIVÄ-funktio palauttaa viikonpäivän numerona. Jos haluat muuttaa viikonpäivän numeron päivän nimeksi, käytäTEKSTI-toiminto.

Saadakoko päivän nimet, käytä "dddd"-muotokoodia:

TEXT(WEEKDAY(Päivämäärä), "dddd")

Palatalyhennetyt päivänimet, muotokoodi on "ddd":

TEXT(WEEKDAY(Päivämäärä), "DDD")

Esimerkiksi, jos haluat muuntaa A3:n päivämäärän viikonpäivän nimeksi, kaava on:

=TEKSTI(VIIKKOPÄIVÄ(A3), "dddd")

Tai

=TEKSTI(VIIKKOPÄIVÄ(A3), "ddd")WEEKDAY-kaava Excelissä saadaksesi viikonpäivät, viikonloput ja työpäivät (2)

Toinen mahdollinen ratkaisu on WEEKDAY:n käyttö yhdessäVALITSE toiminto.

Jos esimerkiksi haluat saada lyhennetyn viikonpäivän nimen A3:n päivämäärästä, kaava menee seuraavasti:

=VALITSE(VIIKKOPÄIVÄ(A3),"su","ma","ti","ke","to","pe","la")

Tässä WEEKDAY palauttaa sarjanumeron 1 (su) - 7 (la) ja VALITSE valitsee vastaavan arvon luettelosta. Koska päivämäärä A3:ssa (keskiviikko) vastaa numeroa 4, VALITSE tulostaa "Ke", joka on 4tharvo luettelossa.WEEKDAY-kaava Excelissä saadaksesi viikonpäivät, viikonloput ja työpäivät (3)

Vaikka CHOOSE-kaava on hieman hankalampi määrittää, se tarjoaa enemmän joustavuutta, jolloin voit tulostaa päivien nimet missä tahansa muodossa. Yllä olevassa esimerkissä näytämme lyhennetyt päivien nimet. Sen sijaan voit toimittaa täydet nimet, mukautetut lyhenteet tai jopa päivien nimet eri kielellä.

Kärki.Toinen helppo tapa muuntaa päivämäärä viikonpäivän nimeksi on käyttää amukautettu päivämäärämuoto. Esimerkiksi koodimuodossa "ppdd, mmmm d, yyyy" näkyy päivämäärä muodossa "perjantaina 3.1.2025" kun "dddd" näyttää vain "perjantai".

Excel WEEKDAY -kaava työpäivien ja viikonloppujen etsimiseen ja suodattamiseen

Kun käsittelet pitkää päivämäärälistaa, saatat haluta tietää, mitkä päivät ovat työpäiviä ja mitkä viikonloppuja.

Vastaanottajatunnistaa viikonloput ja arkipäivätrakenna Excelissä anIF-lausesisäkkäisillä WEEKDAY-toiminnolla. Esimerkiksi:

=JOS(VIIKKOPÄIVÄ(A3, 2)<6, "työpäivä", "viikonloppu")

Tämä kaava siirtyy soluun A3 ja kopioidaan niin moneen soluun kuin tarvitaan.

WEEKDAY-kaavassa määritätpalautustyyppi2:een, mikä vastaa ma-su viikkoa, jossa maanantai on päivä 1. Joten jos viikonpäivän numero on pienempi kuin 6 (maanantaista perjantaihin), kaava palauttaa "työpäivän", muuten - "viikonloppu".WEEKDAY-kaava Excelissä saadaksesi viikonpäivät, viikonloput ja työpäivät (4)

Vastaanottajasuodattaa viikonloput tai työpäivät, KäytäExcel-suodatintietojoukkoon (Datavälilehti >Suodattaa) ja valitse joko "Viikonloppu" tai "Työpäivä".

Alla olevassa kuvakaappauksessa arkipäivät on suodatettu pois, joten vain viikonloput näkyvät:WEEKDAY-kaava Excelissä saadaksesi viikonpäivät, viikonloput ja työpäivät (5)

Jos jokin organisaatiosi aluetoimisto työskentelee eri aikataulussa ja lepopäivät ovat muut kuin lauantai ja sunnuntai, voit helposti muokata WEEKDAY-kaavan tarpeidesi mukaan määrittämällä erilaisenpalautustyyppi.

Esimerkiksi hoitoonlauantaijamaanantaiviikonloppuisin, asetettupalautustyyppi12, joten saat viikon tyypin "tiistaista (1) maanantaihin (7)":

=JOS(VIIKKOPÄIVÄ(A2, 12)<6, "työpäivä", "viikonloppu")

Viikonlopputyöpäivien korostaminen ja Excelissä

Näet viikonloput ja työpäivät laskentataulukossa yhdellä silmäyksellä, kun saat ne automaattisesti varjostettua eri väreillä. Käytä tätä varten edellisessä esimerkissä käsiteltyä arkipäivä/viikonloppukaavaa Excelin ehdollisen muotoilun kanssa. Kuten ehdosta käy ilmi, tarvitsemme vain WEEKDAY-ydintoiminnon ilman IF-käärettä.

Vastaanottajakorostaa viikonloppuja(Lauantai ja sunnuntai):

=VIIKKOPÄIVÄ($A2, 2)<6

Vastaanottajakorostaa työpäiviä(Maanantai perjantai):

=VIIKKOPÄIVÄ($A2, 2)>5

Missä A2 on valitun alueen vasen ylempi solu.

Voit määrittää ehdollisen muotoilusäännön seuraavasti:

 1. Valitse päivämääräluettelo (tapauksessamme A2:A15).
 2. KäytössäKoti-välilehdelläTyylitryhmä, napsautaEhdollinen muotoilu>Uusi sääntö.
 3. VuonnaUusi muotoilusääntövalintaikkuna, valitseKäytä kaavaa määrittääksesi, mitkä solut muotoillaan.
 4. VuonnaMuotoile arvot tässä kaavassaon totta, syötä yllä mainittu kaava viikonloppuille tai arkipäiville.
 5. KlikkaaMuoto-painiketta ja valitse haluamasi muoto.
 6. KlikkausOKkahdesti tallentaaksesi muutokset ja sulkeaksesi valintaikkunat.

Katso tarkemmat tiedot kustakin vaiheesta kohdastaKuinka määrittää ehdollinen muotoilu kaavan avulla.

Tulos näyttää aika hyvältä, eikö?WEEKDAY-kaava Excelissä saadaksesi viikonpäivät, viikonloput ja työpäivät (6)

Kuinka laskea arkipäivät ja viikonloput Excelissä

Saadaksesi arkipäivien tai viikonloppujen lukumäärän päivämääräluetteloon, voit käyttää WEEKDAY-toimintoa yhdessäSUMMA. Esimerkiksi:

Vastaanottajalaskea viikonloput, kaava D3:ssa on:

=SUMMA(--(VIIKKOPÄIVÄ(A3:A20, 2)>5))

Vastaanottajalaskea arkipäiviä, D4:n kaava on seuraavanlainen:

=SUMMA(--(VIIKKOPÄIVÄ(A3:A20, 2)<6))

Excel 365:ssä ja Excel 2021:ssä, jotka käsittelevät taulukoita natiivisti, tämä toimii tavallisena kaavana alla olevan kuvakaappauksen mukaisesti. Paina Excel 2019:ssä ja aiemmissa versioissaCtrl + Vaihto + Entertehdä siitä antaulukon kaava.WEEKDAY-kaava Excelissä saadaksesi viikonpäivät, viikonloput ja työpäivät (7)

Kuinka nämä kaavat toimivat:

WEEKDAY-toimintopalautustyyppiasetettu arvoon 2 palauttaa päivän numeron väliltä 1 (ma) - 7 (su) jokaiselle päivälle alueella A3:A20. Looginen lauseke tarkistaa, ovatko palautetut luvut suurempia kuin 5 (viikonloppuisin) vai pienempiä kuin 6 (arkipäivisin). Tämän toiminnon tulos on joukko TRUE- ja FALSE-arvoja.

Kaksoisnegataatio (--) pakottaa loogiset arvot ykkösiksi ja nollaksi. Ja SUM-funktio laskee ne yhteen. Koska 1 (TOSI) edustaa laskettavia päiviä ja 0 (EPÄTOSI) päiviä, jotka jätetään huomiotta, saat halutun tuloksen.

Kärki.Laskeaarkipäivinä kahden päivämäärän välillä, KäytäVERKKOPÄIVÄTtaiNETWORKDAYS.INTLtoiminto.

Jos arkipäivä sitten, jos lauantai tai sunnuntai sitten

Lopuksi keskustellaan hieman tarkemmasta tapauksesta, joka osoittaa kuinka määrittää viikonpäivä, ja jos on lauantai tai sunnuntai, tee jotain, jos arkipäivä, tee jotain muuta.

JOS(WEEKDAY(solu, 2)>5,jos_viikonloppu_sitten,jos_viikonpäivä_niin)

Oletetaan, että lasket maksuja työntekijöille, jotka ovat tehneet ylimääräistä työtä vapaapäivillään, joten sinun on sovellettava eri maksuprosentteja työpäiville ja viikonloppuille. Tämä voidaan tehdä käyttämällä seuraavaa IF-lausetta:

 • Vuonnalogical_testargumentti, sisäkkä WEEKDAY-funktio, joka tarkistaa, onko tietty päivä työpäivä vai viikonloppu.
 • Vuonnaarvo_jos_tosiargumentti, kerro työtuntien määrä viikonloppuhinnalla (G4).
 • Vuonnaarvo_jos_falseargumentti, kerro työtuntien määrä työpäiväkorolla (G3).

D3:n täydellinen kaava on seuraavanlainen:

=JOS(VIIKKOPÄIVÄ(B3, 2)>5, C3*$G$4, C3*$G$3)

Jotta kaava kopioituu oikein alla oleviin soluihin, muista lukita korkosolujen osoitteet $-merkillä (kuten $G$4).WEEKDAY-kaava Excelissä saadaksesi viikonpäivät, viikonloput ja työpäivät (8)

WEEKDAY-toiminto ei toimi

Yleensä WEEKDAY-kaava voi palauttaa kaksi yleistä virhettä:

#ARVO! virhe tapahtuu, jos jompikumpi:

 • Sarjanumerotaipalautustyyppion ei-numeerinen.
 • Sarjanumeroon tuetun päivämääräalueen ulkopuolella (1900–9999).

#NUM! virhe tapahtuu, kunpalautustyyppion sallitun alueen ulkopuolella (1-3 tai 11-17).

Näin voit käyttää WEEKDAY-funktiota Excelissä viikonpäivien muokkaamiseen. Seuraavassa artikkelissa tutkimme Excelin toimintoja, jotka toimivat suuremmilla aikayksiköillä, kuten viikoilla, kuukausilla ja vuosilla. Pysy kuulolla ja kiitos kun luit!

Harjoitustyökirja ladattavaksi

WEEKDAY-kaava Excelissä - esimerkkejä(.xlsx-tiedosto)

Saatat myös olla kiinnostunut

 • Hanki viikon numero käyttämällä WEEKNUM-toimintoa
 • Laske kuukaudet käyttämällä MONTH tai EOMONTH
 • Muunna päivämäärä vuodeksi YEAR-toiminnolla

FAQs

Mikä viikonpäivä Excel? ›

Viikko muodostetaan D2-soluun syötetyn päivämäärän avulla. Viikon aloituspäivä saadaan, kun vähennetään annetusta päivämäärästä viikonpäivän numero (ma=0, ti=1, ke=3, jne.).

Miten Exceliin päivämäärä? ›

Voit lisätä nykyisen päivämäärän näppäinyhdistelmällä Ctrl+; (puolipiste). Voit lisätä nykyisen kellonajan näppäinyhdistelmällä Ctrl+Vaihto+; (puolipiste).

Miksi Exceliin tulee päivämäärä? ›

Excel tulkitsee soluun syötettävää tietoa

Jos kirjoitan luvun ja siihen erottimeksi pilkun Excel tulkitsee sen desimaaliluvuksi. Jos kirjoitankin erottimeksi pisteen, se tarkoittaa, että syötettävä tieto on päiväys.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ms. Lucile Johns

Last Updated: 25/12/2023

Views: 5667

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ms. Lucile Johns

Birthday: 1999-11-16

Address: Suite 237 56046 Walsh Coves, West Enid, VT 46557

Phone: +59115435987187

Job: Education Supervisor

Hobby: Genealogy, Stone skipping, Skydiving, Nordic skating, Couponing, Coloring, Gardening

Introduction: My name is Ms. Lucile Johns, I am a successful, friendly, friendly, homely, adventurous, handsome, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.