Viisi keilailusääntöä, pisteytys ja vinkkejä (paras saatavilla oleva opas) (2023)

Viisi keilailusääntöä, pisteytys ja vinkkejä (paras saatavilla oleva opas) (1)

Tiesitkö, että on olemassa keilailumuoto, jossa käytetään vain viittä keilaa perinteisen kymmenen sijasta?

Tämä versio tunnetaan viiden keilauksena, ja se voi olla hauskaa.

Tässä postauksessa tarkastellaan viiden keilauksen pelaamista sekä joitain sääntöjä ja pisteytysmenetelmiä.

Keskustelemme myös joistakin tämän vähemmän tunnetun pelimuodon eduista. Joten jos etsit jotain uutta kokeiltavaksi, miksi et kokeilisi viiden keilan keilausta? Saatat yllättyä kuinka paljon nautit siitä!

Sisällys

 • 1 Mitä on Five Pin Bowling?
 • 2 Five Pin Bowlingin historia
 • 3 Viiden keilauksen sääntöä
 • 4 Pisteiden tekeminen – Five Pin
 • 5 Mikä on maksimipistemäärä viiden keilan keilailussa?
 • 6 Mikä on keskimääräinen pistemäärä viisikeilaisessa keilailussa
 • 7 Onko 5-napainen keilailu helpompaa?
 • 8 Onko 5-pin keilailu vain Kanadassa?
  • 8.1 Kuinka painava on 5 keilapallo?
  • 8.2 Miksi yhdeksän keilailu kiellettiin?
  • 8.3 Kuinka pitkä on viiden keilaradan pituus?
  • 8.4 Minkä kokoiset ovat viisinapaiset keilakeulat?
 • 9 Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Mitä on Five Pin Bowling?

Five pin keilailu on muunnelma urheilusta, jota pelataan yleisesti Kanadassa. Tässä peliversiossa jokaisella pelaajalla on enintään kolme mahdollisuutta keilahtaa kehystä kohden, ja radan päässä on viisi V-muotoista keilaa. Pelin tavoitteena on kerätä pisteitä lyömällä alas mahdollisimman monta nastaa.

Pisteitä myönnetään kaatuneiden keilojen lukumäärän perusteella, ja täydellinen pistemäärä saavutetaan pudottamalla kaikki viisi keilaa yhdellä heitolla jokaisessa kehyksessä.

Five pin keilailu on suosittua ajanvietettä sekä lapsille että aikuisille, ja siitä voivat nauttia kaiken tasoiset pelaajat.

Vaikka peli on suhteellisen yksinkertainen, se vaatii tarkkuutta ja tarkkuutta korkean tuloksen saavuttamiseksi. Sellaisenaan viisikeilailu voi olla osallistujille sekä haastavaa että nautinnollista.

Viisi keilailusääntöä, pisteytys ja vinkkejä (paras saatavilla oleva opas) (2)

Five Pin Bowlingin historia

Viiden keilailu on kanadalainen keksintö vuodelta 1909. Pelin loi Thomas F. Ryan, joka etsi tapaa tehdä keilailusta haastavampaa ja jännittävämpää.

Kokeiltuaan eri muotoja, hän päätyi käyttämään viittä pientä keilaa, jotka pystyi kaatamaan helpommin kuin isommat kymmenen keilapallot. Tämä uusi muoto tarttui nopeasti, ja muutaman vuoden sisällä Ryan avasi ensimmäisen viiden keilaradan Torontossa, Ontariossa.

Nykyään viisikeilailu on edelleen suosittua Kanadassa, ja sitä pelataan myös useissa muissa maissa, kuten Australiassa ja Italiassa.

Vaikka peli ei ehkä ole samanlainen kansainvälinen vetovoima kuin kymmenen keilailu, siitä nauttivat edelleen kaikenikäiset keilaajat.

Viiden keilauksen säännöt

Viiden keilailu on muunnelma perinteisestä Kanadassa suositusta pelistä, joten sillä on omat ainutlaatuiset säännöt.

Ensinnäkin, toisin kuin kymmenen keilailu, jossa käytetään raskaampaa palloa ja suurempia keiloja, viiden keilan keilauksessa käytetään pienempiä keiloja ja kevyempiä palloja, joissa ei ole sormen reikiä ja jotka mahtuvat käteen. Kuitenkin vain E. Parrella Co. (EPCO) on Canadian 5 Pin Bowlers Associationin hyväksymä (C5PBA) valmistaa viisinastaisia ​​keilapalloja, joissa on sormenreiät.

Peliä pelataan tyypillisesti samanlaisella radalla, jota käytetään kymmenen keilan keilauksessa, mutta pisteytysjärjestelmä eroaa kymmenen keilan keilauksesta.

Viiden keilan keilauksessa jokainen keila on eri pistemäärän arvoinen, ja yhden kehyksen enimmäispistemäärä on 15 pistettä. Pelin tavoitteena on kerätä mahdollisimman monta pistettä, ja on olemassa useita tapoja saavuttaa lakko tai vara.

Jokainen pelaaja saa kolme palloa vuoroa kohden ja tekee maalin pudottamalla niin monta keilaa kuin mahdollista. Isku (kaikki viisi keilaa alaspäin ensimmäisellä pallolla) saa 15 pistettä plus 2 lisäpalloa tai kierrosta, kun taas ylimääräinen (kaikki viisi keilaa alaspäin kahdella pallolla) saa 15 pistettä. Jos onnistut kaatamaan vielä 2 lyöntiä seuraavilla palloilla, ansaitset itsellesi 45 pistettä tässä kehyksessä.

Peliä pelataan yleensä 10 ruutuun asti, jolloin pelaajat vuorottelevat. Pelaaja, jolla on eniten pisteitä pelin lopussa, voittaa.

Viisi keilailusääntöä, pisteytys ja vinkkejä (paras saatavilla oleva opas) (3)

Pisteiden tekeminen – Five Pin

Jos olet uusi pelissä, pisteytys voi tuntua mysteeriltä. Se on kuitenkin itse asiassa melko yksinkertaista.

Kuten edellä mainittiin, viiden keilan keilauksessa jokainen pelaaja saa kolme mahdollisuutta eli "kiertää" palloa alaspäin ja kaataa kaikki viisi keilaa.

Kunkin kehyksen pistemäärä lasketaan lisäämällä ensimmäisellä telalla kaatuneiden tappien määrä toisella telalla kaatuneiden tappien lukumäärään.

Jos kaikki viisi keilaa kaadetaan ensimmäisellä heitolla, sitä kutsutaan "iskuksi" – 15 pistettä, ja pelaaja saa vielä 2 heittoa kyseisellä kehyksellä. Voit saada 45 pistettä kehyksessä, jos keilaat vielä 2 lyöntiä kahdella bonusrullalla. Jos et saa lyöntejä bonuspalloista, tulos on 15 plus kahden seuraavan laukauksen tulos.

Jos kaikki viisi tappia kaadetaan alas toisella tai kolmannella rullalla, tätä kutsutaan "varaa”, ja pelaaja saa vain 15 pistettä.

On tärkeää huomata, että toisin kuin 10-keilailussa, jossa jokainen keila on yhtä suuri kuin 1 piste, viiden keilapelin jokaisella keilalla on eri pisteet.

Keskitappi (headpin) on 5 pisteen arvoinen. Kaksi nastaa päänastan vieressä ovat kumpikin 3 pisteen arvoisia, kun taas kaksi viimeistä nastaa ovat kumpikin 2 pisteen arvoisia. Joten isku lasketaan lisäämällä (5 pistettä päätastasta + 6 pistettä 2 nastasta lähellä päätappia + 4 pistettä kahdesta viimeisestä tapista kummallakin puolella) 15 pisteen summaksi.

Maksimipistemäärä viisikeilaisessa keilauksessa on 450 pistettä. Joten, kun seuraavan kerran olet keilaradalla, muista nämä yksinkertaiset pisteytysohjeet, niin teet varmasti vaikutuksen ystäväsi tietämykselläsi pelistä.

Jos et saa maalia tai varaa, saat avoimen kehyksen. Avoin kehys on yksinkertaisesti kehykseen kaatuneiden tappien pisteiden summa.

Mikä on maksimipistemäärä viiden keilan keilailussa?

Viiden keilan keilailussa jokaisella pelaajalla on kolme mahdollisuutta, eli "jouset", kumartaa kaikki viisi keilaa. Täydellinen peli saavutetaan siis pudottamalla yhteensä 450 pistettä. Tämä on seurausta 10 lyönnin ja 2 bonusrullan saamisesta, mikä tarkoittaa, että saat 450 pistettä 12 lyönnillä 12 ruudussa.

Viiden keilauksen ensimmäisen kehyksen enimmäispistemäärä on siis 45 pistettä. Tiedätkökorkein pistemäärä perinteisessä keilailussa?

Viisi keilailusääntöä, pisteytys ja vinkkejä (paras saatavilla oleva opas) (4)

Mikä on viiden keilauksen keskimääräinen pistemäärä

Keskimääräinen pistemäärä viisikeilaisessa keilauksessa on 150-200 pistettä tai hieman yli 200 pistettä. Tämä saattaa tuntua vähäiseltä luvulta, mutta itse asiassa sen saavuttaminen on melko vaikeaa.

Keilailussa on kyse tarkkuudesta ja johdonmukaisuudesta, ja parhaatkin keilaajat osuvat keiloihin vain pienen osan ajasta.

Saavuttaakseen korkeat pisteet, keilajien on pystyttävä lyömään johdonmukaisesti ja hyödyntämään bonuksia.

Viiden keilapelin lyönnistä saa 15 pistettä, plus pisteet kahdella seuraavalla heitolla kaatuista keilistä.

Varaosa on 15 pisteen arvoinen, joka saadaan kehyksen 3 käytettävissä olevan heiton aikana kaatuneiden nastapisteiden summasta.

Jos keilaaja pystyy yhdistämään muutaman lyönnin tai varaosat peräkkäin, hän voi saada nopeasti korkean pistemäärän. Poissaolot ovat kuitenkin kalliita, koska jokainen menetetty pinssi lasketaan nollapisteeksi.

Tämän seurauksena vaatii paljon taitoa ja harjoittelua saavuttaaksesi korkean keskimääräisen tuloksen viiden keilan keilauksessa.

Onko 5-pin keilailu helpompaa?

While 5-pin bowling is often seen as a simpler game than its 10-pin counterpart, there are actually a few factors that can make it more challenging.

Ensinnäkin pienempiä tappeja voi olla vaikeampi lyödä alas, etenkin koska ne on sijoitettu kaukana toisistaan.

Lisäksi pallon pienempi koko voi vaikeuttaa keilojen hallitsemista tai kaatamista. Tämän seurauksena, vaikka 5-keilailu ei ehkä ole teknisesti yhtä haastavaa kuin 10-keilailu, se voi silti olla melko vaativaa.

Tietysti loppujen lopuksi molemmissa peleissä on tarkoitus pitää hauskaa ja viettää aikaa ystävien kanssa. Joten pidätkö mieluummin 5- tai 10-keilailusta, tärkeintä on vain nauttia olostasi.

Ammattikeilailijoille molemmat pelit ovat vaikeita, koska keilarata on asetettava eri tavalla 5-keilailua ja 10-keilailua varten, mikä voi tehdä hyvän tavoitteen saavuttamisesta haastavampaa.

Viisi keilailusääntöä, pisteytys ja vinkkejä (paras saatavilla oleva opas) (5)

Onko 5-pin keilailu vain Kanadassa?

Vaikka 5-nastainen keilailu yhdistetään yleisesti Kanadaan, tämä pelin muunnos syntyi itse asiassa Saksasta 1800-luvun alussa. Kuitenkin juuri Kanadassa peli saavutti todella suosiota, mikä johtuu suurelta osin Thomas F. Ryanin ponnisteluista.

Ryan oli kanadalainen, joka oli oppinut pelin työskennellessään berliiniläisessä keilahallissa, ja hän oli päättänyt tuoda sen takaisin kotimaahansa. Vuonna 1909 hän avasi ensimmäisen 5-nastaisen keilaradan Torontossa, ja peli alkoi pian levitä koko mantereelle.

Nykyään 5-nastainen keilailu on edelleen erityisen suosittua Kanadassa, vaikka sitä löytyy kujilta ympäri maailmaa.

Five Pin Bowling selitys | KOVEMPI KUIN TENPIN-KEILAUS??

Kuinka painava on 5-neulainen keilapallo?

Viisi keilailusääntöä, pisteytys ja vinkkejä (paras saatavilla oleva opas) (6)

Tavallinen 5-napainen keilapallo painaa 1,5 kg - 1,7 kg.

Keilailijat voivat valita pallon henkilökohtaisten mieltymystensä perusteella, mutta on tärkeää valita pallo, joka ei ole liian painava tai liian kevyt. Jos pallo on liian kevyt, sitä on vaikea hallita. Jos pallo on liian painava, sitä on vaikea heittää tarkasti. Tästä syystä on tärkeää löytää oikea tasapaino valittaessa 5-napaista keilapalloa.

Miksi yhdeksän keilailu kiellettiin?

Viisi keilailusääntöä, pisteytys ja vinkkejä (paras saatavilla oleva opas) (7)

Ninepin keilailu kiellettiin lopulta joissakin osavaltioissa, koska se liittyi uhkapeleihin ja meluiseen käyttäytymiseen.

Erään kertomuksen mukaan yhdeksänneulaisesta keilailusta tuli suosittua New Yorkissa 1700-luvun alussa. Peliä pelasivat enimmäkseen nuoret miehet, jotka joskus lyövät vetoa ottelun lopputuloksesta.

Vuonna 1745, New York Cityhyväksynyt lainyhdeksännapaisen keilailun kieltäminen keilaradoilla esiintyneen "liiallisen juomisen, uhkapelaamisen ja irstauden" vuoksi.

Kuinka pitkä on viiden keilarata?

Viisi keilailusääntöä, pisteytys ja vinkkejä (paras saatavilla oleva opas) (8)

Five pin bowling jakaa saman mitoituksen radan kuin kymmenen keilailu: 42 tuumaa leveä ja 60 jalkaa pitkä.

ThesäätöViiden keilarata on 42 tuumaa leveä ja 60 jalkaa pitkä, ja virheviiva sijaitsee 15 metrin päässä lähestymisalueelta.

Minkä kokoisia viisinapaiset keilakeulat ovat?

Viisi keilailusääntöä, pisteytys ja vinkkejä (paras saatavilla oleva opas) (9)

Tappien on oltava välillä 412,5 tuumaa (31,75 cm) korkeita, ja niiden enimmäishalkaisija on 1,625 tuumaa (41,3 mm) leveimmästä kohdasta ja 5 tuumaa (127 mm) vähintään.

Viisinapaisten keilakeilojen kokoa säätelee Canadian Five Pin Bowlers’ Association (CFPBA). Tapin painon on oltava 2,45 lb (1,11 kg), ja tappien on oltava valmistettu kovapuusta tai CFPBA:n hyväksymästä synteettisestä materiaalista. Nämä määräykset varmistavat, että kaikki viisikeilakeilat ovat samankokoisia, -painoisia ja -materiaalisia, mikä tarjoaa tasapuoliset pelimahdollisuudet kaikille keilailijoille.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • Viiden keilakeilojen asennus
 • Kuinka paljon viisinastainen painaa
 • Viiden keilailu

Viiden keilailu on urheilulaji, joka syntyi Kanadasta 1800-luvulla. Peli on samanlainen kuin kymmenen keilailu, mutta pienempi keilojen määrä tekee siitä haastavamman.

Viiden keilailua harrastavat usein lapset ja perheet, koska sitä pidetään fyysisesti vähemmän vaativana kuin muita keilailumuotoja. Peliä voidaan pelata sisällä tai ulkona, ja monet keilaradat tarjoavat sekä viiden että kymmenen keilaradan.

Viime vuosina viiden keilan suosio on noussut uudelleen, kun yhä useammat ihmiset etsivät vaihtoehtoja perinteiselle kymmenen keilalle. Olitpa kokenut keilaaja tai ensikertalainen, viiden keilan keilailu on hauska ja haastava urheilulaji, josta jokainen voi nauttia.

Kreivi Byrd(toimitusjohtaja)

Kreivi Byrd, sertifioitu petostentutkija, kandidaatti kirjanpitoa Alabaman yliopistosta Birminghamissa. Intohimona keilailua kohtaan lapsuudesta lähtien Kira on käyttänyt asiantuntemustaan ​​ja henkilökohtaisia ​​kokemuksiaan Bowling For Beginners -keilailun luomiseen ja vaalimiseen. Kiran tehtävänä on tavata uusia keilaajia siellä, missä he ovat, ja ohjata heitä saavuttamaan jatkuvasti parempia pisteitä. Hän keskittyy taitojen kehittämiseen ja strategisiin tekniikoihin ja antaa lukijoille mahdollisuuden hallita peliä ja vapauttaa todellista potentiaaliaan.

Bowling For Beginners sisältää tiukan toimituksellisen eheyden, mikä varmistaa luotettavan ja puolueettoman tiedon. Kiran sitoutuminen arvokkaiden oivallusten ja käytännön strategioiden tarjoamiseen näkyy jokaisessa artikkelissa. Tässä on selitys meidäntoimitukselliset ohjeetja miten saamme rahaa.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanial Hackett

Last Updated: 29/05/2023

Views: 5929

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanial Hackett

Birthday: 1997-10-09

Address: Apt. 935 264 Abshire Canyon, South Nerissachester, NM 01800

Phone: +9752624861224

Job: Forward Technology Assistant

Hobby: Listening to music, Shopping, Vacation, Baton twirling, Flower arranging, Blacksmithing, Do it yourself

Introduction: My name is Nathanial Hackett, I am a lovely, curious, smiling, lively, thoughtful, courageous, lively person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.