Lakot: Kuka ryhtyy työtaistelutoimiin vuonna 2023 ja milloin? (2023)

Sadat tuhannet työntekijät ovat olleet lakossa, ja useat ovat joutuneet jättämään palkkaa ja ehtoja.

Suurin työtaistelupäivä sen jälkeen, kun nykyinen lakkoaalto alkoi viime vuonna, pidettiin vuonnaKansleri Jeremy Huntjulkisti kevään budjettinsa 15. maaliskuuta.

Opettajat, nuoremmat lääkärit, alueelliset BBC:n toimittajat, yliopistojen luennoitsijat, virkamiehet ja Lontoon metron kuljettajat kävelivät kaikki ulos.

Sitä ennen helmikuussa oli Yhdistyneen kuningaskunnan suurin työtaistelupäivä yli kymmeneen vuoteen, kun opettajat, yliopiston henkilökunta, junankuljettajat, virkamiehet, linja-autonkuljettajat ja vartijat aloittivat lakon.

Yhä useammat työntekijät ovat tulevina kuukausina sopineet työtaistelutoimista, koska hallitus vaatii, ettei se voi tarjota heille inflaatiota vastaavia palkankorotuksia.

Jotkut alat, kutenNHSovat peruneet lakot tehdessään tarjouksia jäsenilleen.

Sky News tarkastelee, millä teollisuudenaloilla on määrä lakkoa, milloin ne järjestetään ja millä aloilla käydään neuvotteluja.

NHS

Osana suurinta päivääNHStyötaistelu koskaan, ambulanssihenkilöstö ja puhelunkäsittelijät liittyivät sairaanhoitajiin kaikkialla Englannissa koordinoidussa ulosmarsussa 6. helmikuuta.

Mainos

Uusia kansallisia ja alueellisia lakkoja järjestettiin helmi- ja maaliskuussa, mutta hallituksen kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen NHS-liitot - lukuun ottamatta British Medical Associationin (BMA) -lääkäreitä -keskeytti kaikki muut toiminnot sen jälkeen, kun enemmistö sanoi tekevänsä uuden tarjouksen jäsenilleen.

Nuoremmat lääkärit

Nuoret lääkärit, jotka ovat BMA:n jäseniä, kävelivät ulos 72 tunnin ajan 13.-15. maaliskuuta.

Yli 98 % aiemmin vuonna 2023 äänestykseen osallistuneista nuorista lääkäreistä äänesti lakon puolesta, ja BMA kirjasi äänestysennätyksen 77,5 %.

BMA:n ja terveysministeri Steve Barclayn väliset keskustelut maaliskuun alussa eivät parantaneet tilannetta.

Ammattiliitto sanoi, että ulkoministeri "kieltäytyi esittämästä parannettua tarjousta".

Hallitus ilmoitti 16. maaliskuuta tarjonneensa nuoremmille lääkäreille samat ehdot kuin muille NHS-liitoille, jotka tekevät tarjouksen jäsenilleen, mutta heidän pyyntönsä "35 prosentin palkankorotuksesta ei ole kohtuuhintainen".

23. maaliskuuta vahvistettiin, että nuoret lääkärit kävelevät jälleen neljäksi päiväksi huhtikuussa, tiistaina 11. huhtikuuta klo 06.59 ja lauantain 15. huhtikuuta klo 6.59.

NHS:n johtajat ovat varoittaneet, että 96 tunnin ulosmarssivoi johtaa jopa neljännesmiljoonan tapaamisen ja toiminnan lykkäämiseen.

Ambulanssin henkilökunta

Keskeytetty: 20. maaliskuuta - Uniten jäsenten kansalliset lakot

Alueet, jotka voivat edelleen vaikuttaa:

• Läntinen Keskimaa
• Koillis
• East Midlands
• Luoteis

Unisonin ja GMB:n ambulanssityöntekijät peruuttivat maaliskuun lakkopäivänsä Englannissa aloittaakseen neuvottelut hallituksen kanssa.

Neuvottelujen jälkeen GMB, Unison ja Unite tekevät jäsenilleen hallituksen tarjouksen, joka sisältää kertamaksun, joka on 2 % heidän palkastaan ​​sekä ylimääräinen COVID-palautusbonus 4 % tilikaudelta 2022/23 ja 5 % palkka. korotus kaudelle 2023/24.

Unite, joka edustaa vähemmän ambulanssityöntekijöitä, sanoi, että vaikka se esittää tarjouksen jäsenille, se ei suosittele heidän hyväksymään sitä, toisin kuin GMB ja Unison.

Kun maaliskuun ehdotetut lakkopäivät peruttiin, Rachel Harrison, GMB:n kansallinen sihteeri, sanoi: "GMB:n ambulanssityöntekijät ilmoittivat tiukentaneensa lakkopäivien suojaa koskevia poikkeuksia.

"Alle 24 tuntia myöhemmin saimme terveysministeri Steve Barclaylta kirjeen, jossa meitä ja muita ammattiliittoja pyydettiin keskustelemaan.

"Tämä on valtava muutos hallitukselta, joka on kuukausien ajan kieltäytynyt harkitsemasta palkkaneuvotteluja."

Noin 25 000 ensihoitajaa, ensiapuavustajaa, ambulanssiteknikkoa, puhelunkäsittelijää ja muuta 999 miehistön jäsentä Unison-, GMB- ja Unite-liitoistakäveli Englannin ja Walesin halki joulukuussa.

Jäsenet lakkosivat palkoista, potilasturvallisuudesta ja henkilöstömäärästä, ja ammattiliitot sanoivat, että henkilöstöpula lamauttaa palvelut joka päivä ja vaarantaa potilaat, koska hallitus ei ole investoinut kasvavaan kysyntään.

GMB:n ja Uniten jäsenet Walesissa keskeyttivät lakon6. helmikuuta saatuaan uuden palkkatarjouksen Walesin hallitukselta.

Lakot: Kuka ryhtyy työtaistelutoimiin vuonna 2023 ja milloin? (1)

Sairaanhoitajat

Sairaanhoitajat aloittivat lakon 6. ja 7. helmikuuta, mikä seurasi heidän lakkoaanensimmäiset lakot joulukuussa ja sitten tammikuussa,Royal College of Nursingin varoitustoimet jatkuvat, kunnes hallitus kuuntelee heidän vaatimuksiaan.

RCN oli ilmoittanut, että sen jäsenet järjestävät jatkuvan 48 tunnin lakon 1. maaliskuuta kello 6.00 alkaen ilman, että mikään palvelu on vapautettu.

Ja siihen osallistuisi ensimmäistä kertaa päivystysosastoilla, teho-osastoilla, syövänhoidossa ja muissa palveluissa työskentelevä hoitohenkilökunta, joka ei aiemmin osallistunut.

RCN:n ja terveys- ja sosiaaliministeriön yhteinen julkilausuma kuitenkin paljasti, että he keskeyttäisivät lakot uusien neuvottelujen jatkuessa.

Unison keskeytti myös lakon 8. maaliskuuta aloittaakseen neuvottelut hallituksen kanssa.

16. maaliskuuta hallituksen kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen sekäRCN ja Unison ilmoittivat tekevänsä uuden tarjouksen jäsenilleen ja suosittelevat sen hyväksymistä.

Tarjous sisältää kertamaksun 2 % palkasta tilikaudella 2022/23 sekä 4 % COVID-palautusbonuksen ja 5 % palkankorotuksen kaudelle 2023/24.

Herra Barclay sanoi, että vasta pätevä sairaanhoitaja saa tänä vuonna yli 1 800 puntaa ensi vuoden yli 1 300 punnan palkankorotuksen lisäksi.

RCN:n jäsenet vaativat alun perin 5 prosentin palkankorotusta yli inflaation - 19,2 prosenttia -, koska he väittävät, että heillä on ollut 20 prosentin reaalipalkkaleikkaus vuodesta 2010 lähtien.

He haluavat myös parempia työoloja, koska hoitotyön avoimia työpaikkoja on ennätyskorkealla, mikä tarkoittaa, että henkilöstö on venynyt ja työskentelee säännöllisesti työvuorojensa jälkeen ilman lisäpalkkoja.

Walesissa ammattiliitto on peruuttanut suunnitellut lakot saatuaan uuden palkkatarjouksen Walesin hallitukselta.

Käytä Chrome-selainta helppokäyttöisemmälle videosoittimelle

Lakot: Kuka ryhtyy työtaistelutoimiin vuonna 2023 ja milloin? (2) 0:44

Fysioterapeutit

Chartered Society of Physiotherapy (CSP) -järjestön fysioterapeutit aloittivat lakon 26. tammikuuta ja 9. helmikuuta.

Yli 4 000 fysioterapeuttia, jotka työskentelevät 30 NHS:n säätiössä ympäri Englannin, uskotaan osallistuneen.

CSP:n oli määrä lähteä ulos 22. maaliskuuta, mutta keskeytti toimintansa aloittaakseen neuvottelut hallituksen kanssa muiden terveysliittojen kanssa.

Se tekee hallituksen jäsenilleen uuden palkkatarjouksen – kertamaksun 2 % heidän palkastaan ​​tilikaudella 2022/23 sekä 4 % COVID-palautusbonuksen ja 5 %:n palkankorotuksen vuodelle 2023/ 24.

Rail

Lontoon metrokuljettajat, joita edustaa Aslef, ja muut metrotyöntekijät, joita edustaa RMT, aloittivat lakon 15. maaliskuuta - päivänä, jolloin liittokansleri Jeremy Hunt toimitti budjettinsa - kiistassa eläkkeistä, työpaikkojen menetyksistä ja työjärjestelyistä.

RMT:n jäsenet 14 junayhtiössä osallistuivat ensimmäiseen neljän 24 tunnin aalloon 16. maaliskuuta ja 18. maaliskuuta, muttakeskeytti suunnitelmat rautatielakoista 30. maaliskuuta ja 1. huhtikuuta.

Se tuli sen jälkeen, kun RMT ilmoitti asiasta maanantainaNetwork Railin ammattiliiton jäsenet olivat äänestäneet tarkistetun palkkatarjouksen hyväksymisen puolestavastaavassa kiistassa.

Ammattiliitto sanoi lausunnossaan: "RMT:n ja Rail Delivery Groupin [RDG] tänään käytyjen lisäneuvottelujen jälkeen RDG esitti ehdotuksen, joka voisi johtaa ratkaisuun nykyisen kansallisen rautatiekiistan ratkaisemiseksi uudella tarjouksella.

"Valtakunnallinen toimeenpanokomitea on siksi keskeyttänyt lakon, joka on suunniteltu 30. maaliskuuta ja 1. huhtikuuta."

Junaliikenteen harjoittajat ovat tarjonneet henkilökunnalle 9 prosentin palkankorotusta kahdessa vuodessa ja takaavat pakollisia irtisanomisia vuoden 2024 loppuun asti.

Virkamiehet

Uusi virkamieslakkojen kierros jatkuu huhtikuuhun käynnissä olevassa palkka- ja työehtokiistassa - mikä osoittaa, että hallitus ei voi vielä levätä rauhassa.

Yleisten ja kaupallisten palveluiden liiton (PCS) pääsihteeri Mark Serwotka sanoi, että hänen jäsenensä "eivät peräänny", ja kuukaudelle on suunniteltu lukuisia toimia - mukaan lukien "all out" lakkopäivä 28. huhtikuuta, jolloin 133 000 jäsentä lakkolinjalla.

Ammattiliiton toimeenpanevan komitean hyväksymä muutos tarkoittaa, että eri puolilla virkamiehiä järjestetään lakko 27. maaliskuuta huhtikuun loppuun.mukaan lukien passityöntekijät, jotka kävelevät ulos viiden viikon ajan 6. toukokuuta asti.

Uusin toiminta tulee Ofgemin työntekijöiltä Canary Wharfissa ja Glasgowssa, jotka aloittavat lakon kuuden päivän ajan 10. huhtikuuta alkaen ja 17. huhtikuuta.

Noin 133 000 virkamiestäPCS-liitto meni lakkoon budjettipäivänä,15. maaliskuuta palkkaa, eläkkeitä ja työturvallisuutta koskevan kiistan kärjistyessä.

Ajokokeen tarkastajat ilmoittivat myös 10 lakkopäivästä 6.-28. maaliskuuta palkkoja, eläkkeitä ja työpaikkoja koskevassa kiistassa. Kuljettajien ja ajoneuvojen standardointiviraston palveluksessa olevan yli 1 600 PCS:n jäsentä kestää jatkuvasti työtaistelutoimia.

Se seuraa toista helmikuun 1. päivän joukkolakkoa, jossa sadat tuhannet jäsenet 123 ministeriössä kävelivät pois Englannissa, Skotlannissa ja Walesissa.

Aiempiin toimiin on osallistunut rajavoimien henkilökuntaa ja kansallisten moottoriteiden työntekijöitä, mutta PCS äänestää 30 000 jäsentä, jotka työskentelevät 10 lisätyönantajalla, mukaan lukien HM Revenue and Customs (HMRC) ja Walesin hallitus, ja tuloksia odotetaan kuun lopussa.

PCS-liitto vaatii 10 prosentin palkankorotusta, eläkkeiden suojaa ja suojaa työpaikkojen leikkauksilta.

Hallitus on sanonut, että vaatimukset - joiden se sanoo maksavan 2,4 miljardia puntaa - ovat kohtuuttomia.

Passitoimisto

Passitoimiston henkilökunta Durhamissa, Glasgow'ssa, Liverpoolissa, Newportissa, Peterborough'ssa ja Southportissa ryhtyy työtaistelutoimiin 3. huhtikuuta - 5. toukokuuta.

Siihen liittyy vastaavanlainen henkilöstö Belfastissa 7. huhtikuuta–5. toukokuuta.

PCS-liiton jäsenet kävelevät ulos viideksi viikoksi Englannissa, Skotlannissa ja Walesissa, kun taas Pohjois-Irlannissa asuvat lakkoilevat neljä viikkoa.

Ammattiliitto sanoi, että toiminta on "merkittävä eskalaatio" pitkään jatkuneessa kiistassa, koska se varoittilakko tulee olemaan "merkittävä vaikutus" passien toimittamiseen kesän lähestyessä.

Jäsenet vaativat 10 prosentin palkankorotusta sekä työturvallisuutta, muutoksia eläkkeisiinsä ja suojattuja irtisanomisehtoja.

Passitoimiston henkilökunta liittyi 1. helmikuuta noin 100 000 PCS:n edustaman virkamiehen joukkoon osana työtaistelutoimia, jotka koskevat 124 ministeriötä.

Noin 133 000 virkamiestä poistui myös 15. maaliskuuta suurimmalla lakkopäivällä sitten tämän nykyisen aallon viime vuonna.

Käytä Chrome-selainta helppokäyttöisemmälle videosoittimelle

Lakot: Kuka ryhtyy työtaistelutoimiin vuonna 2023 ja milloin? (3) 0:48

Opettajat

National Education Union (NEU) osallistui kolmen päivän peräkkäiseen lakkoon 28. helmikuuta ja 2. maaliskuuta sekä 15. - 16. maaliskuuta Englannissa ja Walesissa.

Tuhannet opettajat kaikkialla Englannissa ja Walesissa aloittivat myös lakon 1. helmikuuta, kun suurin koulutusalan ammattiliitto saavutti työtaistelutoimien edellyttämän kynnyksen.

NEU järjesti 300 000 jäsenen äänestyksen, jossa vaadittiin a"täysin rahoitettu, inflaation ylittävä palkankorotus".

NEU, National Association of Directors (NAHT), NASUWT The Teachers' Union ja Association of School and College Leaders (ASCL) ilmoittivat 17. maaliskuuta."intensiivisiin keskusteluihin" ryhtyminenyhteisessä lausunnossa hallituksen kanssa.

Osana neuvotteluja ammattiliitot sopivat, etteivät ne ilmoita lakoista kahteen viikkoon.

27. maaliskuutaNEU rikkoi kansisanoa, että se kehottaisi jäseniään hylkäämään hallituksen esittämän tarjouksen, jonka se leimaa "loukkaavaksi".

Opetusministeriö (DfE) sanoi tehneensä "reilun ja kohtuullisen tarjouksen", jossa keskimääräinen 4,5 prosentin palkankorotus ensi vuodelle ja 1 000 punnan kertakorvaus tälle vuodelle sekä sitoumus "vähentää" työtaakkaa viidellä tunnilla viikossa."

Mutta vaikka hallitus väittää, että nousu on täysin rahoitettu, ammattiliitto sanoi, että jopa 58 % kouluista joutuisi leikkaamaan ensi vuonna, jotta siihen olisi varaa.

NEU on avannut äänestyksen, jotta jäsenet voivat äänestää tarjouksesta, mutta kutsui sitä "loukkaavaksi" ja sanoi, että hallitus "ei yksinkertaisesti arvosta opettajia".

Toimintapäivinä jotkut koulut on suljettu kokonaan, kun taas toiset eivät vaikuttaneet.

National Education Unioniin kuuluvien opettajien suunniteltu lakko, joka oli määrä pitää Walesissa 14. helmikuuta, lykättiin uuden palkkatarjouksen saatuaan, mutta NEU hylkäsi tarjouksen, joten lakko on sen sijaan maaliskuussa.

Skotlantilaiset opettajat

Skotlannin kouluissa oli määrä pitää lakkoja suuren osan maaliskuusta huhtikuuhun asti.

Mutta Educational Institute of Scotland (EIS) peruutti tämän 3. maaliskuuta, kun se suositteli jäseniä hyväksymään tarkistetun palkkatarjouksen Skotlannin hallitukselta.

Lakot: Kuka ryhtyy työtaistelutoimiin vuonna 2023 ja milloin? (4)

Yliopiston henkilökunta

Enemmän kuin70 000 työntekijää 150 yliopistossa lakkaa useana päivänä maaliskuun aikanasen jälkeen, kun kävelimme ulos jo helmikuussa.

UCU kiistää näiden yliopistojen kanssa palkasta, eläkkeistä ja työehdoista.

Ammattiliiton mukaan se haluaa korkeamman palkkatarjouksen kuin pöydälle asetettu 4–5 prosenttia sekä eläkkeiden leikkausten kumoamisen, jolloin keskivertojäsen menettää 35 prosenttia taatuista eläketuloistaan.

Liitto myös äänestää uudelleen jäseniään ryhtyäkseen lisätoimiin tänä lukuvuonna.

Lentokentän työntekijät

Matkustajat matkalla Ison-Britannian vilkkaimman lentokentän läpikohtaavat "vakavia viivästyksiä"sen jälkeen, kun Uniten palveluksessa olevat yli 1 400 turvahenkilöä ilmoitti 10 päivän kävelemisestä 31. maaliskuuta ja 9. huhtikuuta välisenä aikana.

Ammattiliiton pääsihteeri Sharon Graham sanoi, että hänen jäsenensä ovat "[lentokentän] menestyksen perusta" ja he ansaitsevat oikeudenmukaisen palkankorotuksen.

Heathrow'n tiedottaja sanoi, että lentokentällä on "varasuunnitelmat", jotka "pitävät lentokentän auki ja toiminnassa huolimatta Uniten tarpeettomista lakkouhkauksista".

Ympäristövirasto

Ympäristöviraston työntekijät, jotka olivat Unisonin ja Prospectin jäseniä, aloittivat lakon 7.-9. helmikuuta.

Ammattiliitot sanovat, että työntekijöiden palkat ovat laskeneet 9 prosenttia inflaatioon verrattuna vuodesta 2016 ja 20 prosenttia vuodesta 2010 lähtien, minkä vuoksi monet työntekijät ovat lähteneet.

He ovat hylänneet 2 prosentin palkankorotuksen "ei yksinkertaisesti tarpeeksi".

Palomiehet

Fire Brigades Unionin (FBU) jäsenet äänestivät ylivoimaisesti toimien puolesta äänestyksessä, joka olisi johtanut Ison-Britannian ensimmäiseen valtakunnalliseen palokuntalakkoon sitten vuoden 2003.

Mutta 6. maaliskuuta ammattiliitto ilmoitti lopettavansa lakon, jolla ei vielä ollut päivämäärää, kun 96 prosenttia äänestykseen osallistuneista jäsenistä äänesti työnantajien kanssa neuvotellun uuden palkkatarjouksen puolesta edellisenä kuukautena.

He ovat äänestäneet 7 prosentin palkankorotuksen hyväksymisen puolesta takautuvasti heinäkuuhun 2022 ja toisen 5 prosentin korotuksen tämän vuoden heinäkuusta.

Ammattiliitto sanoi, että he ovat kokeneet reaaliaikaisia ​​palkanleikkauksia yli vuosikymmenen ajan ja uusi tarjous oli "merkittävä muutos" aiemmasta vain 2 prosentin tarjouksesta - mutta sanoi, että takautuva palkka olisi silti reaalipalkkaleikkaus.

kuninkaallinen Posti

Postin työntekijöiden kaksipäiväinen lakko on suunniteltu 16. ja 17. helmikuutaperuutettiin Royal Mailin oikeudellisen haasteen johdosta.

Viestintätyöntekijöiden ammattiliitto (CWU) syytti lakeja, jotka ovat "voimakkaasti painotettuja työntekijöitä vastaan" suunniteltujen ulosmarssien kumoamisesta.

Uusi lakkojen aalto on tulossa liiton jälkeensai uuden toimeksiannontyötaistelutoimia varten.

CWU ilmoitti, että 95,9 prosenttia sen jäsenistä oli äänestänyt uusien lakkojen puolesta 77 prosentin äänestysprosenttilla, vaikka se ei toistaiseksi ole ilmoittanut uusia lakkopäiviä.

CWU on ollut lukittuna kiistaan ​​Royal Mailin kanssa syksystä lähtien, ja jäsenet ovat järjestäneet 18 päivää lakkoja palkoista, työpaikoista ja ehdoista vuoden 2022 jälkipuoliskolla.

Jäsenet ovat taistelleet ehdotettujen modernisointisuunnitelmien kanssa, jotka heidän mukaansa "merkitsivät lopun" Royal Mailille ja haluavat parempaa palkkasopimusta"Parhaassa ja lopullisessa" 9 prosentin tarjouksessa, jonka he hylkäsivät viime vuonna.

Kiista on muuttunut yhä katkerammaksi ja henkilökohtaisemmaksi, kun yritysten ja ammattiliittojen johtajat ovat toistensa kurkussa käyneet julkista taistelua sympatiasta.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arline Emard IV

Last Updated: 01/10/2023

Views: 6369

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arline Emard IV

Birthday: 1996-07-10

Address: 8912 Hintz Shore, West Louie, AZ 69363-0747

Phone: +13454700762376

Job: Administration Technician

Hobby: Paintball, Horseback riding, Cycling, Running, Macrame, Playing musical instruments, Soapmaking

Introduction: My name is Arline Emard IV, I am a cheerful, gorgeous, colorful, joyous, excited, super, inquisitive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.