Keilailusäännöt, pisteytys ja muuta selitystä (2023)

Keilauksen yli

Keilailu on yksi hauskimmista urheilulajeista. Tämä johtuu luultavasti siitä, että monille ihmisille se ei tunnu urheilulta, vaan pikemminkin hauskalta peliltä. Koska mikä voisi olla hauskempaa kuin pallojen heittäminen ja keilojen kaataminen? Aivan, hyvin vähän.

Keilailun historia ulottuu kauas menneisyyteen. Jo vuonna 5200 eaa. egyptiläiset näyttivät pelaavan versiota tästä pelistä, jossa oli 9 kiveä ja kivipallo. Tietenkin peli on muuttunut muutaman kerran noiden tuhansien vuosien aikana. Nykypäivän pelaamamme pelin perusta on luultavasti peräisin Saksasta, josta löytyi ensimmäiset jäljet ​​keilailuista. Keilailua ei kuitenkaan tuolloin nähty pelinä, vaan keiloja käytettiin uskonnollisiin seremonioihin.

Keilailulla on siksi erityinen historia, ja sitä pelataan kaikkialla maailmassa. Mutta mitä keilailusäännöt tarkalleen ottaen ovat, mitä kaikki kuulemasi termit tarkoittavat ja miten pisteytys toimii? Seuraavissa kappaleissa kerromme sinulle kaiken siitä, kuinka tätä peliä on tarkoitus pelata.

Keilailusäännöt, pisteytys ja muuta selitystä (5)

Keilailun säännöt

Miten keilaat? Onneksi viralliset keilailusäännöt ovat pohjimmiltaan melko yksinkertaisia. Kuten melkein kaikki tietävät, tavoitteesi on kaataa mahdollisimman monta keilaa radan päässä keilapallolla. Mitä enemmän nastat kaadetaan, sitä enemmän pisteitä ansaitset.

Keilailu pelataan 10 vuoroparissa. Näitä vuoroja kutsutaan keilailumaailmassa myös "kehyksiksi". Peli koostuu siis 10 kehyksestä. Kehykset lasketaan tietysti per henkilö.

Saat 1 pisteen jokaisesta kaatamastasi neulasta. Tietysti on useita tapoja saada useita pisteitä. Heitätkö esimerkiksi lakon vai varaosat? Sitten voit ansaita enemmän pisteitä kuin jos et pudottaisi kaikkia nastat.

Keilapallot, keilat ja radat selitetty

Pelaatko peliä virallisena urheilulajina? Sitten on joukko sääntöjä, joihin keilapalloja saa ja joita ei saa käyttää. Esimerkiksi pallon ympärysmitan on oltava 21,7 cm ja pallon paino on enintään 7,2 kg. Pelaatko peliä lähinnä huviksesi? Sitten voit tietysti olla hieman vähemmän tiukka tämän suhteen. Jokaisessa pallossa on kolme reikää, joihin voit laittaa sormesi pitämään pallosta kiinni.

Keilailussa käytetään aina 10 keilaa tai keilaa. Nämä tapit ovat kolmiossa radan lopussa.

Virallinen keilarata on noin 18,3 metriä pitkä (lähtöviivasta etureunaan laskettuna) ja 105 cm leveä. Kun pelaat peliä virkistystarkoituksessa, törmäät kuitenkin säännöllisesti myös erikokoisiin ratoihin. Tuomiot on usein valmistettu puusta tai muovista.

Keilailusäännöt, pisteytys ja muuta selitystä (6)

Keilailutermit ja jargon selitetty

Älä ihmettele keilailun aikana, jos kuulet paljon termejä, joita et todellakaan tiedä, mitä ne tarkoittavat. Koska mikä tarkalleen on viisipuskuri tai tuplapuu? Alla luetellaan ja selitetään kaikki tärkeät termit. Jos haluat ymmärtää kaiken oikein, katso hyvin alla olevaa kuvaa nähdäksesi keilakeppien sijoittelun ja millä keilalla on mikä numero. Tämä on tärkeää useille termeille.

Keilailusäännöt, pisteytys ja muuta selitystä (7)

Juokse ylös

Tämä termi viittaa askelmäärään virheviivaan ennen kuin vapautat pallon. Pelaajien omien askelten määrä on yleensä 3–6, vaikka monet ihmiset pelaavat peliä virkistystarkoituksessa eivätkä ryyppää ollenkaan. Nämä ihmiset pelaavat paikallaan.

Lähestyä

Viittaa koko lähestymisalueeseen.

Nuolet

Nämä ovat keilaradalta löytyviä tikkoja. Nuolia käytetään usein tähtäämiseen.

Backswing

Viittaa liikkeeseen, jonka pelaaja tekee, kun hän vapauttaa pallon. Liike tapahtuu käsivarrella takaa eteenpäin, jossa pallo vapautetaan edestä.

Brooklyn

Brooklyn viittaa kahteen tiettyyn keilaan keilattaessa. Mitkä kartiot nämä ovat, riippuu siitä, oletko vasen- vai oikeakätinen. Oikeakätisille se on nastat 1 ja 2, vasenkätisille nastat 1 ja 3.

Puskurit

Puskurit ovat keilaradan sivuilla olevia palkkeja tai telineitä, joita voidaan nostaa niin, etteivät pallot päädy kouruun (tai kouruun). Usein puskurit nousevat ylös, kun lapset heittävät palloa.

Pisteitä

Nämä ovat pisteitä, jotka löydät radalta, sekä lähestymisvyöhykkeeltä että itse radalta. Itse radalla olevia pisteitä käytetään nuolien lisäksi usein pallon tähtäämiseen.

Double Wood

Kuvaa 2 käpyä, jotka seisovat toistensa takana. Joten esimerkiksi kartiot 1 & 5 tai nastat 3 ja 9.

Kuiva

Kuvaa keilarataa, jossa on vähän tai ei ollenkaan öljyä.

Foul Line

Tämä on linja lähestymisalueen ja itse keilaradan välillä. Tämän yli ei virallisesti saa astua käännöksen aikana.

Kehys

1 kierros. Usein tämä koostuu kahdesta heitosta, mutta se voi olla myös yksi heitto, kun heität lyönnin.

Peli

1 täysi keilapeli, eli 10 kierrosta/kehystä (per henkilö).

Gutterin pätkä

Nämä ovat kaksi kourua radan sivuilla. Kun nostat puskurit, keilapallot eivät pääse kouruun.

Gutterball

Kuvaa keilapalloa, joka päätyy kouruun.

Pääpinta

Tämä on etukartio.

Nat

Kuvaa keilarataa, jossa on paljon öljyä.

Avaa kehys

Kehys, jossa et voi kaataa kaikkia tappeja kahdella heitollasi.

Täydellinen puskuripeli

Peli, joka koostuu 12 iskusta, maksimi, jonka voit saada. Tämä on siis täydellinen keilapeli.

Pins

Toinen sana valkoisille pinnoille, joita yrität kaataa.

Tasku

Tämä viittaa kentän alueeseen, jossa todennäköisimmin osut lakkoon. Tämä riippuu siitä, oletko vasen- vai oikeakätinen. Vasenkätisille tämä on kartioiden 1 ja 2 välinen alue ja oikeakätisille kartioiden 1 ja 3 välissä.

Vapauta

Tämä on liikkeesi hetki (backswing), kun vapautat keilapallon.

Varaosat

Kun kaadat kaikki 10 nastaa kahdella heitolla yhden kehyksen sisällä.

Jakaa

Tämä viittaa tilanteeseen, jossa 2 tappia ovat kaukana toisistaan ​​ilman, että ensimmäinen tappi on vielä pystyssä. Tämä vaikeuttaa molempien tappien kaatamista yhdellä heitolla, vaikka se ei ole mahdotonta. Vaikein jako on, kun nastat 7 ja 10 ovat molemmat edelleen pystyssä.

Lakko

Kun kaadat kaikki tapit ensimmäisellä 1 kehyksen heitolla.

Black Game of Density -peli

Tämä on peli, joka koostuu vain lakoista ja varaosista.

Kaksinkertainen

Kun heittää 2 lyöntiä peräkkäin.

Turkki

Keilailu 3 lyöntiä peräkkäin.

Neljä puskuria

4 lyöntiä peräkkäin.

Five Bagger

5 lyöntiä peräkkäin.

6 kpl pakkaus

6 lyöntiä peräkkäin.

7 peräkkäin

7 lyöntiä peräkkäin.

8 peräkkäin

8 lyöntiä peräkkäin.

9 peräkkäin

9 lyöntiä peräkkäin.

10 peräkkäin

10 lyöntiä peräkkäin.

11 peräkkäin

11 lyöntiä peräkkäin.

Keilailusäännöt, pisteytys ja muuta selitystä (8)

Pisteytys Keilailu

Siinä oli paljon jargonia! Onneksi keilauksen pisteytys on melko yksinkertainen, eikä sinun tarvitse tietää useimpia termejä. Pelaatko siis peliä vain huvin vuoksi? Sitten sinun ei todellakaan tarvitse tietää paljon. Pelin lopussa kaikki pisteet lasketaan yhteen. Pelaatko useita pelejä peräkkäin? Sitten voit laskea yhteen kaikkien pelien pisteet voittajan määrittämiseksi.

Perusasiat ovat yksinkertaiset: jokainen lyöty neula ansaitsee 1 pisteen. Avoimella kehyksellä saat aina 0–9 pistettä. Voit kuitenkin saada enemmän pisteitä, kun heittät lyönnin tai varapallon. Alla selitämme molemmat tilanteet.

Varakeilailu

Kun kuljetat ylimääräistä pistettä, ansaitset tavalliset 10 pistettä. Lisäksi seuraavan heittosi pisteet lasketaan kaksinkertaisesti (tämä lasketaan vain seuraavan kehyksen ensimmäiselle heitolle, ei välttämättä koko kehykselle).

Esimerkki:heität ylimääräisen keilan ja seuraavalla heitollasi lyö 5 keilaa. Varaosasi on tällöin yhteensä 15 pisteen arvoinen (saat 5 pistettä ylimääräistä ja tietysti saat myös 5 pistettä kaatuneista tapeista toisessa ruudussa). Maksimipistemäärä, jonka voit saada ylimääräisestä, on siis 20, jos pudotat kaikki keilat yhdellä kertaa seuraavalla heitolla.

Heitätkö ja säästätkö kymmenennellä ja viimeisellä kehykselläsi? Sitten voit tehdä yhden ylimääräisen heiton saadaksesi bonuspisteitä.

Strike Keilailu

Jopa lakolla saat aluksi tavalliset 10 pistettä ja sitten mahdollisesti muutaman bonuspisteen. Tässä tapauksessa saat kuitenkin bonuspisteitä seuraavasta 2 heitostasi.

Esimerkki:annat iskun, sitten 3 nastaa ja sitten vielä 6. Iskusi on tällöin yhteensä 19 pisteen arvoinen. Iskun maksimipistemäärä on tällä tavalla 30 pistettä, jos myös heittää 2 lyöntiä seuraavien 2 kierroksen aikana.

Heitätkö lakon kymmenennen ja viimeisen ruudun aikana? Sitten voit tehdä 2 ylimääräistä heittoa ansaitaksesi bonuspisteesi.

Maksimipisteet Keilailu

Maksimipistemäärä, jonka voit ansaita keilailupelin aikana, on 300. Tämä tapahtuu, kun pelaat Perfect Game/Buffer Game -peliä ja heität vain lyöntejä. Joten ensimmäisten 9 ruudun aikana heittät lyönnin ja sitten viimeisessä ruudussa 3 lyöntiä (1 normaali ja sitten 2 kertaa "bonuskierrosten" aikana).

Keilailusäännöt, pisteytys ja muuta selitystä (9)

Muut keilapelisäännöt

Alla luetellaan vielä muutamia tämän pelin sääntöjä:

 • Käytä aina keilailukenkiä, ellei toisin neuvota
 • Et saa koskaan astua virherajan yli
 • Älä koskaan heitä enempää kuin 1 pallo kerrallaan
 • Sinun täytyy heittää yhdellä kädellä, et voi heittää kahdella

Keilailuvinkkejä voittoon

Haluatko voittaa seuraavan pelin? Kukapa ei! Keilailu vaatii ennen kaikkea paljon harjoittelua ja tietysti lahjakkuutta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö olisi olemassa vinkkejä, joita voit soveltaa parantaaksesi. Harkitse esimerkiksi seuraavia keilailuvinkkejä:

 • Selvitä, mikä keilapallo sopii sinulle parhaiten. Usein on 1 tai 2 palloa, jotka voit heittää parhaiten. Valitsetko mieluummin kevyemmän vai raskaamman pallon vai valitsetko pallon jostain väliltä?
 • Käytä pisteitä ja nuolia radalla tähtäämiseen.
 • Selvitä, toimiiko pitkä vai lyhyt käynnistys sinulle parhaiten.
 • Selvitä, missä liikkeesi vaiheessa sinun pitäisi vapauttaa pallo saadaksesi parhaat tulokset.
 • Yritä pitää kätesi ja ranteesi suorana, jos haluat heittää suoran pallon.
 • Älä häiritse heiton aikana.
 • Harjoittele, harjoittele ja harjoittele!

Kun noudatat ja harjoittelet yllä olevia vinkkejä, voit pelata parhaan pelisi hetkessä!

Keilailusäännöt, pisteytys ja muuta selitystä (10)

Usein kysytyt kysymykset ja epävarmuustekijät

Alla luetellaan useita usein kysyttyjä kysymyksiä, epäselvyyksiä ja faktoja tästä pallopelistä.

Kuinka monta keilaa keilailussa?

Peli koostuu 10 kartiosta tai nastasta.

Maksimipisteet keilailu / Korkein pistemäärä keilailu

Koko pelin aikana maksimipistemäärä, jonka voit saada, on 300. Haluatko siis tehdä korkean pisteen? Sitten sinun täytyy vain lyödä lakkoja. Tätä kutsutaan myös täydelliseksi peliksi.

Onko se myös lakko, jos en kaadu yhtään tappia ensimmäisellä heitollani ja kaadetaan kaikki tapit toisella kehyksen heitolla?

Ei, tässä tapauksessa et heittänyt lakkoa vaan varaosia.

Kuinka pitkä keilahalli on?

Virallinen keilarata on usein noin 18,3 metriä pitkä ja 105 cm leveä, vaikka käytännössä tämä vaihtelee suurestikin.

Kuinka kauan keilailu?

Keilailupelin kesto riippuu paljon siitä, kuinka monen ihmisen kanssa pelaat ja kuinka nopeita kaikki ovat. Varaa peliin yleensä 45-60 minuuttia.

Kuinka monta ihmistä keilaradalla?

Usein käytetään maksimissaan 6 henkilöä, jotta peli voidaan usein ohittaa tunnin sisällä. Epävirallisilla kursseilla voit kuitenkin usein pelata useamman ihmisen kanssa, jos haluat.

Pystytkö keilailemaan 2 ihmisen kanssa?

Kyllä, tämä on varmasti mahdollista. Peli vie huomattavasti vähemmän aikaa kuin mihin olet tottunut.

Mistä tiedän kuinka painava keilapallo on?

Paino on painettu jonnekin palloon. Huomaa, että tämä on paino punoissa, ei kilogrammoina.

Keilailusäännöt, pisteytys ja muuta selitystä (11)

Lue lisää pelisäännöistä

Oletko utelias vielä enemmänpelisäännötparhaista peleistä? Sitten olet tullut oikeaan paikkaan. Tiedätkö esimerkiksiJa kysy/Game of Balls Regelsjo? Myös sääntöjen osaltalautapelit,korttipelit/kaksoispeliOletko kunnossa. Olitpa sittenRiskipelisäännöt,Kiusaamisen säännöt,Goose Boardin säännöttai pikemminkinPelisäännöthaluat tietää, Fun Board Gamesista löydät kaiken tarvitsemasi tiedon!

Katso kaikki pelit sivustollamme

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jamar Nader

Last Updated: 05/12/2023

Views: 5855

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jamar Nader

Birthday: 1995-02-28

Address: Apt. 536 6162 Reichel Greens, Port Zackaryside, CT 22682-9804

Phone: +9958384818317

Job: IT Representative

Hobby: Scrapbooking, Hiking, Hunting, Kite flying, Blacksmithing, Video gaming, Foraging

Introduction: My name is Jamar Nader, I am a fine, shiny, colorful, bright, nice, perfect, curious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.