Excel WEEKNUM-toiminto – muuntaa viikon numeron päivämääräksi ja päinvastoin (2023)

Vaikka Microsoft Excel tarjoaa joukon toimintoja käytettäväksiarkisin,kuukaudetjavuotta, vain yksi on käytettävissä viikkoja - WEEKNUM-toiminto. Joten jos etsit tapaa saada viikkonumero päivämäärästä, WEEKNUM on haluamasi toiminto.

Tässä lyhyessä opetusohjelmassa puhumme lyhyesti Excelin WEEKNUM syntaksista ja argumenteista ja keskustelemme sitten muutamasta kaavaesimerkistä, jotka osoittavat, kuinka voit käyttää WEEKNUM-funktiota viikkonumeroiden laskemiseen Excel-laskentataulukoissasi.

Excel WEEKNUM-funktio - syntaksi

VIIKKONUMERO-funktiota käytetään Excelissä palauttamaan vuoden tietyn päivämäärän viikon numero (luku väliltä 1–54). Sillä on kaksi argumenttia, 1stvaaditaan ja 2ndon valinnainen:

WEEKNUM(sarjanumero, [palautustyyppi])

  • Sarjanumero- mikä tahansa päivämäärä viikon sisällä, jonka numeroa yrität löytää. Tämä voi olla viittaus soluun, joka sisältää päivämäärän, päivämäärä, joka on syötetty PÄIVÄYS-funktiolla tai palautettu jollakin muulla kaavalla.
  • Palautustyyppi(valinnainen) - numero, joka määrittää, minä päivänä viikko alkaa. Jos jätetään pois, käytetään oletustyyppiä 1 (sunnuntaista alkava viikko).

Tässä on täydellinen luettelopalautustyyppiarvoja tuetaan WEEKNUM kaavoissa.

PalautustyyppiViikko alkaa
1 tai 17 tai jätetty poissunnuntai
2 tai 11maanantai
12tiistai
13keskiviikko
14torstai
15perjantai
16lauantai
21Maanantai (käytetään System 2:ssa, katso tiedot alla.)

WEEKNUM-funktiossa kaksi erilaistaviikon numerointijärjestelmätkäytetään:

  • Järjestelmä 1.Viikkoa, joka sisältää tammikuun 1. päivän, pidetään 1stvuoden viikko ja se on numeroitu viikoksi 1. Tässä järjestelmässä viikko alkaa perinteisesti sunnuntaina.
  • Järjestelmä 2.Tämä onISO viikon päivämääräjärjestelmäjoka on osa ISO 8601 päivämäärä- ja aikastandardia. Tässä järjestelmässä viikko alkaa maanantaina ja vuoden ensimmäisen torstain sisältävä viikko katsotaan viikoksi 1. Se tunnetaan yleisesti eurooppalaisena viikkonumerointijärjestelmänä ja sitä käytetään pääasiassa julkishallinnossa ja liiketoiminnassa verovuosien ja ajanmittausten osalta.

Kaikki yllä luetellut palautustyypit koskevat järjestelmää 1, paitsi palautustyyppiä 21, jota käytetään järjestelmässä 2.

Huomautus.Excel 2007:ssä ja aiemmissa versioissa vain vaihtoehdot 1 ja 2 ovat käytettävissä. Palautustyyppejä 11–21 tuetaan vain Excel 2010:ssä ja Excel 2013:ssa.

Excel WEEKNUM -kaavat muuntaaksesi päivämäärän viikon numeroiksi (1 - 54)

Seuraava kuvakaappaus osoittaa, kuinka saat viikkonumerot päivämääristä yksinkertaisimmalla tavalla= VIIKKONUMERO(A2)kaava:
Excel WEEKNUM-toiminto – muuntaa viikon numeron päivämääräksi ja päinvastoin (1)

Yllä olevassa kaavassapalautustyyppiargumentti jätetään pois, mikä tarkoittaa, että käytetään oletustyyppiä 1 - sunnuntaina alkavaa viikkoa.

Jos haluat mieluummin aloittaa jollain muulla viikonpäivällä, esimerkiksi maanantaina, käytä sitten 2 toisessa argumentissa:

=VIIKKONUMERO(A2, 2)

Soluun viittaamisen sijaan voit määrittää päivämäärän suoraan kaavaan käyttämällä PÄIVÄYS(vuosi, kuukausi, päivä)-funktiota, esimerkiksi:

=VIIKKONUMERO(PÄIVÄMÄÄRÄ(2015;4;15), 2)

Yllä oleva kaava palauttaa 16, joka on sen viikon luku, joka sisältää 15. huhtikuuta 2015, ja viikko alkaa maanantaina.

Tosielämän skenaarioissa Excelin WEEKNUM-toimintoa käytetään harvoin yksinään. Useimmiten käytät sitä yhdessä muiden toimintojen kanssa suorittaaksesi erilaisia ​​​​viikon numeroon perustuvia laskelmia, kuten kuvassa on esitettylisää esimerkkejä.

Kuinka muuntaa viikon numero päivämääräksi Excelissä

Kuten juuri huomasit, ei ole iso juttu muuttaa päivämäärä viikon numeroksi Excelin WEEKNUM-toiminnolla. Mutta entä jos etsit päinvastaista, eli viikkonumeron muuntamista päivämääräksi? Valitettavasti ei ole olemassa Excel-toimintoa, joka voisi tehdä tämän heti. Joten meidän on rakennettava omat kaavamme.

Oletetaan, että sinulla on vuosi solussa A2 ja viikon numero solussa B2, ja nyt haluat laskea alkamis- ja lopetuspäivämäärät tällä viikolla.
Excel WEEKNUM-toiminto – muuntaa viikon numeron päivämääräksi ja päinvastoin (2)

Huomautus.Tämä kaavaesimerkki perustuu ISO-viikkonumeroihin, ja viikko alkaa maanantaina.

Kaava palauttaaAloituspäivämääräviikon päivä on seuraava:

=PÄIVÄYS(A2, 1, -2) - VIIKONPÄIVÄ(PÄIVÄMÄÄRÄ(A2, 1, 3)) + B2 * 7

Missä A2 on vuosi ja B2 on viikon numero.

Huomaa, että kaava palauttaa päivämäärän sarjanumerona, ja jotta se näkyy päivämääränä, sinun on muotoiltava solu vastaavasti. Tarkemmat ohjeet löydät osoitteestaPäivämäärän muodon muuttaminen Excelissä. Ja tässä on kaavan palauttama tulos:
Excel WEEKNUM-toiminto – muuntaa viikon numeron päivämääräksi ja päinvastoin (3)

Viikon numeron muuntaminen päivämääräksi ei tietenkään ole triviaali, ja voi kestää hetken, ennen kuin pääset liikkeelle. Joka tapauksessa teen parhaani tarjotakseni merkityksellisen selityksen niille, jotka haluavat päästä pohjaan.

Kuten näet, kaavamme koostuu kahdesta osasta:

  • PÄIVÄMÄÄRÄ(A2, 1, -2) - VIIKONPÄIVÄ(PÄIVÄMÄÄRÄ(A2, 1, 3))- laskee edellisen vuoden viimeisen maanantain päivämäärän.
  • B2*7- lisää viikkojen lukumäärän kerrottuna 7:llä (viikon päivien lukumäärä) saadakseen kyseisen viikon maanantain (alkamispäivämäärä).

ISO-viikon numerointijärjestelmässä viikko 1 on viikko, joka sisältää vuoden ensimmäisen torstain. Näin ollen ensimmäinen maanantai on aina 29. joulukuuta ja tammikuun 4. päivän välillä. Joten tämän päivämäärän löytämiseksi meidän on löydettävä maanantai ennen 5. tammikuuta.

Microsoft Excelissä voit poimia viikonpäivän päivämäärästä käyttämälläWEEKDAY-toiminto. Ja voit käyttää seuraavaa yleistä kaavaa saadaksesi maanantain välittömästi ennen mitä tahansa päivämäärää:

=Päivämäärä- VIIKKONPÄIVÄ(Päivämäärä-2)

Jos perimmäinen tavoitteemme olisi löytää maanantai välittömästi ennen 5thvuoden tammikuuta A2:ssa, voisimme käyttää seuraavia DATE-funktioita:

=PÄIVÄYS(A2,1,5) - VIIKONPÄIVÄ(PÄIVÄYS(A2,1,3))

Mutta emme todellakaan tarvitse tämän vuoden ensimmäistä maanantaita, vaan pikemminkin edellisen vuoden viimeistä maanantaita. Joten sinun on vähennettävä 7 päivää tammikuun 5. päivästä, jolloin saat -2 ensimmäisessä DATE-funktiossa:

=PÄIVÄMÄÄRÄ(A2,1,-2) - VIIKONPÄIVÄ(PÄIVÄYS(A2,1,3))

Verrattuna hankalaan kaavaan, jonka olet juuri oppinut, laskemallaPäättymispäiväviikon on pala kakkua :) Saadaksesi kyseisen viikon sunnuntain lisäät vain 6 päivääAloituspäivämäärä, eli=D2+6
Excel WEEKNUM-toiminto – muuntaa viikon numeron päivämääräksi ja päinvastoin (4)

Vaihtoehtoisesti voit lisätä 6 suoraan kaavaan:

=PÄIVÄMÄÄRÄ(A2, 1, -2) - VIIKONPÄIVÄ(PÄIVÄMÄÄRÄ(A2, 1, 3)) + B2 * 7 + 6

Varmistaaksesi, että kaavat näyttävät aina oikeat päivämäärät, katso seuraava kuvakaappaus. Yllä käsitellyt aloituspäivämäärä ja lopetuspäivämäärät on kopioitu sarakkeisiin D ja E:
Excel WEEKNUM-toiminto – muuntaa viikon numeron päivämääräksi ja päinvastoin (5)

Muita tapoja muuntaa viikon numero päivämääräksi Excelissä

Jos yllä oleva ISO-viikkopäivämääräjärjestelmään perustuva kaava ei täytä vaatimuksiasi, kokeile jotakin seuraavista ratkaisuista.

Formula 1. Tammi-1. viikko on viikko 1, ma-su viikko

Kuten muistat, edellinen kaava toimii ISO-päivämääräjärjestelmän perusteella, jossa vuoden ensimmäinen torstai lasketaan viikolle 1. Jos työskentelet päivämääräjärjestelmän mukaan, jossa viikko, joka sisältää tammikuun 1. päivän, katsotaan viikoksi 1, käytä seuraavaa kaavat:

Aloituspäivämäärä:

=PÄIVÄYS(A2,1,1) - VIIKONPÄIVÄ(PÄIVÄMÄÄRÄ(A2,1,1),2) + (B2-1)*7 + 1

Päättymispäivä:

=PÄIVÄYS(A2,1,1)- VIIKKONPÄIVÄ(PÄIVÄMÄÄRÄ(A2,1,1),2) + B2*7
Excel WEEKNUM-toiminto – muuntaa viikon numeron päivämääräksi ja päinvastoin (6)

Formula 2. Viikko, joka sisältää tammi-1, on viikko 1, su-la viikko

Nämä kaavat ovat samanlaisia ​​kuin yllä olevat, sillä ainoalla erolla, että ne on kirjoitettu sunnuntai-lauantai -viikolle.

Aloituspäivämäärä:
=PÄIVÄYS(A2,1,1) - VIIKONPÄIVÄ(PÄIVÄMÄÄRÄ(A2,1,1),1) + (B2-1)*7 + 1

Päättymispäivä:
=PÄIVÄYS(A2,1,1)- VIIKKONPÄIVÄ(PÄIVÄMÄÄRÄ(A2,1,1),1) + B2*7
Excel WEEKNUM-toiminto – muuntaa viikon numeron päivämääräksi ja päinvastoin (7)

Formula 3. Aloita laskeminen aina 1. tammikuuta, ma-su viikolla

Vaikka edelliset kaavat palauttavat viikon 1 maanantain (tai sunnuntain), tämä aloituspäiväkaava palauttaa aina tämän vuoden tai edellisen vuoden1. Tammikuutaviikon 1 alkamispäivänä riippumatta viikonpäivästä. Vastaavasti lopetuspäivämäärän kaava palautuu aina31. joulukuutavuoden viimeisen viikon päättymispäivänä riippumatta viikonpäivästä. Kaikissa muissa suhteissa nämä kaavat toimivat samalla tavalla kuin yllä oleva kaava 1.

Aloituspäivämäärä:
=MAX(PÄIVÄYS(A2;1;1), PÄIVÄMÄÄRÄ(A2;1;1) - VIIKONPÄIVÄ(PÄIVÄMÄÄRÄ(A2;1;1),2) + (B2-1)*7 + 1)

Päättymispäivä:
=MIN(PÄIVÄYS(A2+1,1,0), PÄIVÄMÄÄRÄ(A2,1,1) - VIIKONPÄIVÄ(PÄIVÄYS(A2,1,1),2) + B2*7)
Excel WEEKNUM-toiminto – muuntaa viikon numeron päivämääräksi ja päinvastoin (8)

Formula 4. Aloita laskeminen aina 1. tammikuuta, su-la viikolla

Sunnuntai-lauantai -viikon alkamis- ja päättymispäivän laskeminen vaatii vain yhden pienen säädön yllä oleviin kaavoihin :)

Aloituspäivämäärä:
=MAKSIMI(PÄIVÄYS(A2,1,1), PÄIVÄMÄÄRÄ(A2,1,1) - VIIKONPÄIVÄ(PÄIVÄMÄÄRÄ(A2,1,1),1) + (B2-1)*7 + 1)

Päättymispäivä:
=MIN(PÄIVÄMÄÄRÄ(A2+1,1,0), PÄIVÄYS(A2,1,1) - VIIKONPÄIVÄ(PÄIVÄMÄÄRÄ(A2,1,1),1) + B2*7)
Excel WEEKNUM-toiminto – muuntaa viikon numeron päivämääräksi ja päinvastoin (9)

Kuinka saada kuukausi viikon numerosta

Saat viikon numeroa vastaavan kuukauden etsimällä tietyn viikon ensimmäisen päivän, kuten kohdassa selitetääntämä esimerkki, ja kääri sitten kaavaExcelin KUUKAUSI-toimintokuten tämä:

=KUUKAUSI(PÄIVÄMÄÄRÄ(A2, 1, -2) - VIIKONPÄIVÄ(PÄIVÄMÄÄRÄ(A2, 1, 3)) + B2 * 7)
Excel WEEKNUM-toiminto – muuntaa viikon numeron päivämääräksi ja päinvastoin (10)

Huomautus.Muista, että yllä oleva kaava toimii perustuenISO viikon päivämääräjärjestelmä, jossa viikko alkaa maanantaina ja viikko, joka sisältää vuoden 1. torstai, katsotaan viikoksi 1. Esimerkiksi vuonna 2016 ensimmäinen torstai on 7. tammikuuta ja siksi viikko 1 alkaa 4. tammikuuta 2016 .

Kuinka saada viikkonumero kuukaudessa (1-6)

Jos liiketoimintalogiikkasi edellyttää tietyn päivämäärän muuntamista viikon numeroksi vastaavan kuukauden sisällä, voit käyttää yhdistelmää WEEKNUM,PÄIVÄMÄÄRÄja MONTH-funktiot:

Olettaen, että solu A2 sisältää alkuperäisen päivämäärän, käytä seuraavaa kaavaa viikolle alkaenmaanantai(huomautus 21 WEEKNUM:n return_type-argumentissa):

=VIIKKONUMERO($A2,21)-VIIKKONUMERO(PÄIVÄYS(VUOSI($A2), KUUKAUSI($A2),1),21)+1

Alkaen viikon ajansunnuntai, jätä palautustyyppi-argumentti pois:

=VIIKKONUMERO($A2)-VIIKKONUMERO(PÄIVÄYS(VUOSI($A2), KUUKAUSI($A2),1))+1
Excel WEEKNUM-toiminto – muuntaa viikon numeron päivämääräksi ja päinvastoin (11)

Kuinka laskea arvot yhteen ja löytää keskiarvo viikon numerolla

Nyt kun tiedät, kuinka päivämäärä muunnetaan viikkonumeroksi Excelissä, katsotaanpa, kuinka voit käyttää viikkonumeroita muissa laskelmissa.

Oletetaan, että sinulla on kuukausittaisia ​​myyntilukuja ja haluat tietää kunkin viikon kokonaismäärän.

Selvitetään aluksi kutakin myyntiä vastaava viikkonumero. Jos päivämäärät ovat sarakkeessa A ja myynti sarakkeessa B, kopioi= VIIKKONUMERO(A2)kaava sarakkeen C yli, joka alkaa solusta C2.
Excel WEEKNUM-toiminto – muuntaa viikon numeron päivämääräksi ja päinvastoin (12)

Tee sitten luettelo viikkonumeroista johonkin toiseen sarakkeeseen (esimerkiksi sarakkeeseen E) ja laske kunkin viikon myynti käyttämällä seuraavaa SUMIF-kaavaa:

=SUMMA($C$2:$15 C$, $E2, $B$2:$B$15)

Missä E2 on viikon numero.

Tässä esimerkissä työskentelemme maaliskuun myyntiluettelon kanssa, joten meillä on viikkonumerot 10–14, kuten seuraavassa kuvakaappauksessa näkyy:
Excel WEEKNUM-toiminto – muuntaa viikon numeron päivämääräksi ja päinvastoin (13)

Samalla tavalla voit laskea tietyn viikon myynnin keskiarvon:

=KESKIARVOJOS($C$2:$15 C$, $E2, $B$2:$B$15)
Excel WEEKNUM-toiminto – muuntaa viikon numeron päivämääräksi ja päinvastoin (14)

Jos WEEKNUM-kaavan apusarake ei sovi hyvin tietoasetteluusi, voin valitettavasti todeta, että siitä ei ole yksinkertaista tapaa päästä eroon, koska Excel WEEKNUM on yksi niistä funktioista, jotka eivät hyväksy väliargumentteja. Siksi sitä ei voi käyttää SUMPRODUCT- tai missään muussa taulukkokaavassa, kutenKUUKAUSI-toimintosamanlaisessa skenaariossa.

Kuinka korostaa soluja viikon numeron perusteella

Oletetaan, että jossakin sarakkeessa on pitkä luettelo päivämääristä ja haluat korostaa vain ne, jotka liittyvät tiettyyn viikkoon. Tarvitset vain ehdollisen muotoilusäännön, jonka WEEKNUM-kaava on samanlainen kuin tämä:

=VIIKKONUMERO($A2)=10

Kuten alla olevasta kuvakaappauksesta käy ilmi, sääntö korostaa myynnit, jotka tehtiin viikolla 10, joka on maaliskuun 2015 ensimmäinen viikko. Koska sääntö koskee A2:B15:tä, se korostaa arvot molemmissa sarakkeissa. Saat lisätietoja ehdollisten muotoilusääntöjen luomisesta tässä opetusohjelmassa:Excelin ehdollinen muotoilu, joka perustuu toiseen soluarvoon.
Excel WEEKNUM-toiminto – muuntaa viikon numeron päivämääräksi ja päinvastoin (15)

Näin voit laskea viikkonumerot Excelissä, muuntaa viikon numeron päivämääräksi ja poimia viikon numeron päivämäärästä. Toivottavasti tänään oppimasi WEEKNUM-kaavat osoittautuvat hyödyllisiksi laskentataulukoissasi. Seuraavassa opetusohjelmassa puhummeiän ja vuosien laskeminen Excelissä. Kiitos kun luit ja toivottavasti nähdään ensi viikolla!

Saatat myös olla kiinnostunut

  • Kuinka syöttää päivämäärät Exceliin
  • Kuinka muuntaa teksti päivämääräksi
  • Kuinka muuttaa päivämäärät tekstiksi
  • Excelin EDATE-toiminto kuukausien lisäämiseen tai vähentämiseen päivämäärästä
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Clemencia Bogisich Ret

Last Updated: 29/07/2023

Views: 5665

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Clemencia Bogisich Ret

Birthday: 2001-07-17

Address: Suite 794 53887 Geri Spring, West Cristentown, KY 54855

Phone: +5934435460663

Job: Central Hospitality Director

Hobby: Yoga, Electronics, Rafting, Lockpicking, Inline skating, Puzzles, scrapbook

Introduction: My name is Clemencia Bogisich Ret, I am a super, outstanding, graceful, friendly, vast, comfortable, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.